8 april 2014

Alumnus Leo Lousberg wint Utrecht Geschiedenisprijs 2014

Leo Lousberg

Leo Lousberg, alumnus van de onderzoeksmasters Musicology en Medieval Studies, is de winnaar van de Utrecht Geschiedenisprijs 2014. Hij heeft de prijs gewonnen met zijn essay ‘Verklonken Utrechts erfgoed: een twaalfde-eeuws antifonarium.’ Op 4 juni krijgt hij de prijs, die bestaat uit een penning ontworpen door Theo van de Vathorst en een geldbedrag van € 2500, uitgereikt uit handen van de voorzitter van de Vereniging Oud-Utrecht, Heins Willemsen.

Lousberg onderzocht een reeks twaalfde-eeuwse folia met tekst en muzieknotatie op lijnen. Het vermoeden bestond dat de handschriften afkomstig waren uit de Utrechtse Sint Paulusabdij. Op basis van codicologisch onderzoek en analyse van de liturgie heeft hij kunnen vaststellen dat de fragmenten hoogstwaarschijnlijk niet alleen in de Paulusabdij zijn gebruikt, maar daar ook zijn geschreven. De fragmenten bevinden zich nu in de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.

Twee research masters tegelijk afgerond

In 2013 studeerde Lousberg cum laude af in de research masters Musicology en in Medieval Studies; hij is de eerste student die beide programma's tegelijkertijd afrondde. Zijn prijswinnende essay komt voort uit zijn scriptie 'Early-Twelfth-Century Utrecht Responsories: A Quest for Musical Style Elements.' Eind 2014 wordt het gepubliceerd in het Jaarboek Oud-Utrecht.

Utrecht Geschiedenisprijs

De Utrecht Geschiedenisprijs is een prijs die tweejaarlijks wordt uitgereikt door de Vereniging Oud-Utrecht, met als doel het stimuleren van onderzoek naar geschiedenis van de provincie Utrecht. De vereniging Oud-Utrecht is opgericht in 1923 als de historische vereniging voor stad en provincie Utrecht. In de loop der jaren is Oud-Utrecht uitgegroeid tot een gerenommeerde club met momenteel rond de 2000 leden. De vereniging tracht de kennis en belangstelling te bevorderen van de geschiedenis, archeologie en monumentenzorg van stad en provincie Utrecht en te waken over het behoud van het cultureel erfgoed.