7 september 2017

Grondlegger van NMR- en laserspectroscopie

Alumnus en Nobelprijswinnaar Nico Bloembergen overleden

Nicolaas Bloembergen

UU-alumnus en Nobelprijswinnaar Nicolaas (‘Nico’) Bloembergen is dinsdag 5 september op 97-jarige leeftijd overleden. Bloembergen studeerde van 1938 tot 1943 Natuurkunde aan de Universiteit Utrecht. Vlak voor de sluiting van de universiteit in 1943 haalde hij zijn doctoraalexamen.

Na de oorlog vertrok hij naar Harvard University in de Verenigde Staten. Hier werd hij een pionier op het gebied van de NMR-spectroscopie die ten grondslag ligt aan de MRI-scan. Daarna richtte hij zijn onderzoek op de niet-lineaire optica, de basis voor de laserspectroscopie. Dit onderzoek werd in 1981 beloond met de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Wegens zijn cruciale rol in de ontwikkeling van de NMR is in 2001 het gebouw van de Utrechtse NMR-groep naar hem vernoemd.