1 november 2018

Evelyn Wan in Trouw over haar promotieonderzoek

Algoritmes maken slaaf van de toekomst

© iStockphoto.com

Op 28 oktober 2018 publiceerde Trouw een artikel naar aanleiding van het promotieonderzoek van Evelyn Wan (Media en Performance Studies) over de vraag hoe digitale algoritmes ons dagelijks leven sturen. Haar proefschrift zal volgende maand worden gepubliceerd. 

Dr. Evelyn Wan
Evelyn Wan MA

Wan stelt in Trouw dat de mens vroeger enkel onderhevig was aan het juk van de tijd, terwijl we tegenwoordig ook steeds meer onderhevig zijn aan de algoritmen van smartphones, apps en websites. Door middel van statistieken uit het verleden bepalen algoritmes wat appgebruikers in de toekomst kunnen verwachten of moeten doen. Doordat er van gebruikers wordt verwacht dat zij hiernaar handelen, ontstaat er een disciplinerend systeem. Mensen gaan dan continu over hun eigen grenzen heen. 'Dit maakt ons niet alleen slaaf van het heden, maar ook van de toekomst', aldus Wan in Trouw. 

Consequenties 

Ondanks het feit dat gegevens bijvoorbeeld gebruikt worden door bedrijven, zijn de consequenties van algoritmen niet alleen maar beangstigend. Zo kunnen apps bijvoorbeeld aangeven dat de gebruiker die dag niet genoeg bewogen heeft. Door middel van een pushmelding kunnen zij er dan aan herinnerd worden om meer te bewegen. Kennis over het systeem van algoritmen is belangrijk, concludeert Wan. Alleen op die manier is het mogelijk het juk te verwerpen.