29 november 2017

Afstudeerprijs Natuurkunde en Aanmoedigingsprijzen voor Bètastudenten

Master Theoretical Physics Enea Mauri heeft maandag 27 november de Shell Afstudeerprijs Natuurkunde in ontvangst genomen. Aan de prijs is een geldbedrag van 5.000 euro verbonden. Daarnaast kregen vijf Bètastudenten van de Universiteit  Utrecht een Jong Talent Aanmoedigingsprijs. De Utrechtse Jong Talenten zijn Hidde Schönberger (Wiskunde en Toepassingen), Bouke Jansen (Natuurkunde en Wiskunde, Luc van der Krabben (Scheikunde), Marien Raat (Informatica en Merel de Boer (Farmacie). Naast het eerbetoon kregen ze ieder 500 euro.

Enea Mauri met de oorkonde behorend bij zijn afstudeerprijs
Rechts Enea Mauri met de Shell Afstudeerprijs Natuurkunde / Foto Hilde de Wolf

Enea Mauri was één van de drie winnaars van een Shell Afstudeerprijzen voor Natuurkunde. Hij volgde het masterprogramma Theoretical Physics aan de Univesiteit Utrecht en studeerde af bij prof. Henk Stoof op onderzoek naar hoge-temperatuur-supergeleiders. Bijzonder aan Mauri’s werk is dat hij gebruik maakte van een holografisch model op basis waarvan wij inzicht kunnen krijgen in het gedrag van dit soort supergeleiders.

‘Rijpe natuurkundige’

Volgens de jury toont Mauri zich door zijn uitstekende begrip van de onderliggende natuurkunde een ‘rijpe natuurkundige’ die met kop en schouders uitsteekt boven wat van een masterstudent verwacht  mag worden. Henk Stoof is dan ook blij dat hij zijn studie voortzet met een promotieonderzoek in zijn groep.

Jong Talent Aanmoedigingsprijs

De winnaars van een Jong Talent Aanmoedigingsprijs behaalden het hoogste cijfergemiddelde van alle eerstejaars studenten van hun studierichting op hun universiteit.  De Aanmoedigingsprijzen worden jaarlijks beschikbaar gesteld door verschillende bedrijven en beroepsverenigingen.

Gemiddelde cijfer van 9,25

Alle winnaars van een Jong Talent Aanmoedigingsprijs
Alle winnaars van een Jong Talent Aanmoedigingsprijs / Foto Hilde de Wolf

In totaal ontvingen 56 studenten in de exacte en technische  wetenschappen een Aanmoedigingsprijs (foto links). Ze haalden een gemiddeld cijfer van 9,25. Meer nog dan in voorgaande jaren, viel het de jury op dat veel genomineerden een omvangrijker studieprogramma volgden dan hun hoofdvakprogramma. Velen volgden nog een honoursprogramma of deden een dubbele bachelor.

Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen in Haarlem verzorgt jaarlijks de onafhankelijke jurering en de prijsuitreiking. Volgend jaar kunnen studenten opnieuw Jong Talent Aanmoedigings- en Afstudeerprijzen winnen.