Afstudeeronderzoek naar Bosnische oorlogsvluchtelingen wint Vliegenthart Scriptieprijs 2019

Tijdens een telefonische uitreiking op 14 april 2020 ontving Özge Algül (International Development Studies, 2019) de Vliegenthart Scriptieprijs voor haar scriptie Pursuing peace: The Return of Bosnian War Refugees from ‘Paradise Lands’ to ‘Home’. Uit 25 inzendingen koos de jury unaniem voor de scriptie van Özge vanwege de systematische analyse van meer dan 26 interviews en de “rijkdom aan inzichten die zeer ongebruikelijk is in veel wetenschappelijke onderzoeken”. Özge wint met haar scriptie 2.000 euro, een bedrag dat ze vrij mag besteden. Max Vetzo (25) kreeg een eervolle vermelding en 500 euro voor zijn scriptie over algoritmes en grondrechten.
OP DE VLUCHT UIT DE BALKAN
De scriptie van Özge gaat over de migratiebiografieën en migratieaspiraties van Bosniërs die op jonge leeftijd (nu tussen de 25 en 45) de oorlog op de Balkan zijn ontvlucht en later zijn teruggekeerd naar Bosnië en zich in Sarajevo hebben gevestigd. Met haar scriptie wil Özge inzicht bieden in de omstandigheden, ervaringen en overwegingen die bijdragen aan de betekenis die mensen geven aan hun verblijf in het buitenland, de aard van de terugkeer en de huidige aspiraties en mogelijkheden om te blijven dan wel zich te oriënteren op vestiging in het gastland.
De resultaten van de scriptie van Özge dragen bij aan het denken over de mogelijke terugkeer van de vluchtelingen uit Syrië
De jury prijst de systematische en diepgaande werkwijze van Özge. Jury: “Waar andere studenten zouden volstaan met een goede beschrijving van de complexiteit van de besluitvormingsprocessen van migranten, gaat Özge veel dieper. Door de interviews te duiden aan de hand van de interactie tussen enerzijds de persoonlijke hulpbronnen en anderzijds de institutionele, sociale, economische en culturele mechanismen in de plaatsen waar hun migratiegeschiedenis hen heeft gebracht. Zij bereikt hiermee een rijkdom aan inzichten die zeer ongebruikelijk is in veel wetenschappelijk onderzoek. De tekst staat vol met rake observaties van theoretische, praktische en morele aard. Daarnaast dragen de resultaten van de scriptie dragen bij aan het denken over de mogelijke terugkeer van de vluchtelingen uit Syrië.
EERVOLLE VERMELDING
Er werd ook een eervolle vermelding toegekend van 500 euro. Max Vetzo (Legal Research, 2019) schreef zijn scriptie over algoritmes en grondrechten. Zijn onderzoeksvraag: Op welke wijze worden grondrechten in Nederland (mogelijk) aangetast als gevolg van het gebruik van big data, het ‘internet of things’ en kunstmatige intelligentie?. De jury: “Het beschreven onderzoek in deze scriptie is van zeldzame hoge kwaliteit. Het biedt zowel een belangrijke bijdrage aan de rechtspraktijk als aan de wetenschap. Bovendien zijn de bevindingen van Max opgenomen in een rapport aan de Tweede Kamer van de minister van Binnenlandse Zaken.”

VLIEGENTHART SCRIPTIEPRIJS
De Vliegenthart Scriptieprijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Utrechts Universiteitsfonds en heeft als doel het stimuleren van excellentie onder afstuderende studenten. De prijs wordt traditioneel uitgereikt tijdens de Universiteitsdag, de jaarlijkse ‘terugkomdag’ voor alumni van onze universiteit. Dit jaar vond de uitreiking telefonisch plaats, omdat de Universiteitsdag in verband met de coronacrisis dit jaar niet door kon gaan. De prijs werd ingesteld in 2004, ter gelegenheid van het afscheid van prof. dr. Hans Vliegenthart als voorzitter van het Utrechts Universiteitsfonds. De prijs bestaat uit een bedrag van 2.000 euro voor de winnaar en maximaal tweemaal een bedrag van 500 euro voor eervolle vermeldingen. De prijs wordt bij toerbeurt uitgereikt in de disciplines Geesteswetenschappen, Life Sciences, Natural Sciences en Gammawetenschappen.
JURY
De ingezonden scripties worden beoordeeld door een jury, die wisselend van samenstelling is, maar onder vast voorzitterschap staat van prof. dr. J.F.G. Vliegenthart (emeritus hoogleraar Scheikunde). De jury van deze editie – in de discipline Gammawetenschappen: prof. mr. dr. Bas de Gaay Fortman (emeritus hoogleraar Politieke Economie van de Rechten van de Mens), prof. dr. Pieter Hooimeijer (hoogleraar Sociale Geografie en Planologie), prof. mr. dr. Eric Myjer (hoogleraar Conflict and Security Law) en prof. dr. Susan te Pas (hoogleraar Cognitieve Psychologie).