16 juni 2017

Adriejan van Veen in de Volkskrant: Britse verkiezing ging over meer dan Brexit

© iStockphoto.com
© iStockphoto.com

Nederlandse krantenkoppen verklaren de Britse verkiezingswinst van Labour door de Brexit, maar de verkiezingen gingen slechts ten dele over Brexit. Ze gingen vooral over zorg en onderwijs, zegt dr. Adriejan van Veen (Politieke geschiedenis) in de Volkskrant (15 juni).

Dr. Adriejan van Veen
Dr. Adriejan van Veen

Geen spijt van Brexit

Het frame dat Nederlandse krantenredacteuren hanteren is: de Britten hebben spijt van de Brexit en stemden daarom Labour. Maar dat Brexit-frame als verklaring van de verkiezingswinst van Labour is aantoonbaar onjuist, bepleit Van Veen. Opiniepeilingen wijzen uit dat de meeste Britten zich inmiddels hebben neergelegd bij de Brexit, en bovendien was de Labourpartij zelf ook vóór de Brexit. "Als de Britten echt spijt van de Brexit zouden hebben gehad, hadden ze nu wel op de Liberaal Democraten gestemd", zegt Van Veen.

Verkiezingswinst door een frisse campagne

Hij concludeert dan ook dat de verkiezingen slechts ten dele over de Brexit gingen, maar eerder over terrorisme, en vooral over zorg en onderwijs. "Een alternatief frame voor de Britse verkiezingsuitslag zou dan ook kunnen zijn dat een sociaal-democratische partij er met een frisse campagne in is geslaagd verkiezingswinst te boeken - tegen de internationale trend in."