Acht universitaire gebouwen op nominatie lijst jonge monumenten Gemeente Utrecht

Luchtfoto van het Utrecht Science Park met stad Utrecht op de achtergrond

Op zaterdag 9 en zondag 10 september is het Open Monumentendag. Ook de Universiteit Utrecht zet dan haar monumentale deuren voor je open. Benieuwd wat er zich achter de classicistische voorgevels op de Drift of het Janskerkhof afspeelt? Of altijd al in het Academiegebouw willen kijken? Dat kan! In diverse UU gebouwen kun je terecht voor een lezing of rondleiding. Kijk op www.openmonumentendagutrecht.nl welke gebouwen open zijn.

UNESCO Werelderfgoed

De universiteit is eigenaar van veel gebouwen en een deel daarvan is een Gemeentelijk- of Rijksmonument. Het Fort aan de Hoofddijk in de Botanische Tuinen en het overgrote deel van de weilanden vallen zelfs onder het UNESCO Werelderfgoed ‘Nieuwe Hollandse Waterlinie’.

Nieuwe gebouwen genomineerd als jonge monumenten

Tot voor kort vond je onze monumenten vooral in de binnenstad. Maar daar komt binnenkort verandering in. De gemeente Utrecht heeft onlangs het voornemen uitgesproken om 38 gebouwen in de stad aan te wijzen als 'Jong Monument'. Op deze lijst staan acht gebouwen van de Universiteit Utrecht. Dit zijn gebouwen uit de periode na 1970, die een belangrijke cultuurhistorische waarde hebben voor de stad Utrecht.

Zes van deze jonge monumenten staan in het Utrecht Science Park. Dit betreft het Hugo R. Kruytgebouw, het Minnaertgebouw, het Educatorium, de Universiteitsbibliotheek, de Basket Bar en de Warmtekrachtcentrale aan de Limalaan. Het onlangs vernieuwde Universiteitsmuseum aan de Lange Nieuwstraat en de Dining Hall van het University College Utrecht maken de lijst compleet.

Beschermde status

Deze gebouwen krijgen als jong monument een meer beschermde status. Tegelijkertijd blijft er wel ruimte voor verandering. Bij een eventuele herontwikkeling van deze gebouwen, zoals beoogd voor het Hugo R. Kruytgebouw, wordt goed rekening gehouden met de elementen die van waarde zijn. Zo zoeken we de balans tussen het behoud van jong erfgoed en het optimaliseren en verduurzamen van onze gebouwen voor onderwijs en onderzoek.

Overzicht nieuwe jonge monumenten