23 augustus 2018

Academische Jaarprijzen van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde voor Utrechtse producten

Boeken op een plank. Magdalena Roghman, naar Claes Jansz. Visscher (II), 1650. Bron: Rijksmuseum.nl
Boeken op een plank. Magdalena Roghman, naar Claes Jansz. Visscher (II), 1650. Bron: Rijksmuseum.nl

De Academische Jaarprijzen van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde gaan allen naar Utrechtse producten. Dit jaar werden de beste masterscriptie, het beste artikel en de beste dissertatie op het gebied van de Nederlandse letterkunde 2016 en 2017 bekroond.

Daan Rutten. Bron: universonline.nl
Daan Rutten. Bron: universonline.nl

Dissertatie

Dr. Daan Rutten wint de prijs voor het beste proefschrift. In zijn proefschrift De ernst van het spel: Willem Frederik Hermans en de ethiek van de persoonlijke mythologie (2016) onderzoekt Rutten in hoeverre het nihilistische en cynische beeld van de modernistische auteur Willem Frederik Hermans te verenigen is met engagement en maatschappijkritiek. Rutten toont aan dat de twee elkaar allerminst hoeven uit te sluiten: in tegenspraak met zijn reputatie, was W.F. Hermans wel degelijk een geëngageerd schrijver.

Artikel

Het artikel Mapping the Demographic Landscape of Characters in Recent Dutch Prose: A Quantitative Approach to Literary Representation is geschreven door Lucas van der Deijl, dr. Saskia Pieterse, Roel Smeets en Marion Prinse. Het artikel is voortgekomen uit onderzoek uitgevoerd binnen de RMA Nederlandse Literatuur en cultuur (toen nog Nederlandse letterkunde).

Lucas van der Deijl, Saskia Pieterse, Marion Prinse and Roel Smeets, ‘Mapping the Demographic Landscape of Characters in Recent Dutch Prose: A Quantitative Approach to Literary Representation’. In: Journal of Dutch Literature, 7.1 (2016), p. 20-42.

Aafje de Roest
Aafje de Roest

Scriptie

Aafje de Roest wint met haar scriptie BUURTVADERS. Een kritische lezing van de performance van represent door vier Nederlandse hiphopartiesten de prijs voor beste scriptie. De scriptie werd begeleid door prof. dr. Geert Buelens en dr. Saskia Pieterse.  Roest won eerder de Vliegenthart Scriptieprijs 2017 voor haar scriptie.

De prijzen zullen tijdens de Laureatenmiddag op 29 september aanstaande te Leiden worden uitgereikt.