Academische denktank Sustainable Finance Lab viert tienjarig bestaan

Logo Sustainable Finance Lab

Op dinsdag 7 juni viert de academische denktank Sustainable Finance Lab zijn tiende verjaardag. Daarbij zal minister van Financiën Sigrid Kaag haar nieuwe ambities presenteren rond de verduurzaming van de Nederlandse financiële sector. Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank en de internationale Financial Stability Board zal de internationale duurzaamheidsagenda voor de financiële sector presenteren.

Eind 2011 trad de academische denktank Sustainable Finance Lab (SFL) voor het eerst naar buiten met een reeks publieksbijeenkomsten in de Aula van de Universiteit Utrecht. De eerste ideeën voor een SFL ontstonden in de gesprekken tussen hoogleraren van de Universiteit Utrecht Herman Wijffels en Klaas van Egmond enerzijds en Peter Blom, de toenmalige CEO van Triodos Bank, anderzijds.

De afgelopen jaren stond SFL aan de wieg van menig idee dat inmiddels breed wordt omarmd: de noodzaak van hogere buffers bij banken, de financiële risico’s van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies en de noodzaak voor financiële instellingen om ook maatschappelijke doestellingen na te streven. Dat het SFL een vliegende start kon maken en zich verder kon ontwikkelen, was te danken aan de financiële steun van de Universiteit Utrecht en Triodos Bank. Binnen de Universiteit Utrecht maakt het SFL deel uit van de Utrecht University School of Economics (U.S.E.).

Prominente leden over het SFL

Eerste voorzitter van het SFL Herman Wijffels: In 2010 zag ik polarisatie tussen enerzijds de samenleving, inclusief wetenschappers, en anderzijds de bankiers. SFL heeft eraan bijgedragen dat er tegenwoordig een veel beter gesprek gaande is. Mede daardoor heeft de financiële sector zich aan de klimaatdoelen van de samenleving verbonden.

Huidig covoorzitter en medeoprichter Peter Blom: Al tien jaar dragen drukbezette wetenschappers in hun vrije tijd bij aan de SFL-missie om de financiële sector met hun inzichten en ideeën helpen te veranderen zodat deze in staat is de duurzaamheidstransitie te financieren. Dat is tamelijk uniek en heeft samenleving en sector veel opgeleverd.

Hoogleraar van de Universiteit Utrecht en SFL-lid Kees Koedijk: De Universiteit Utrecht zet in haar onderzoek en onderwijs de praktijk centraal. Daarmee is er een perfecte fit met SFL. Via SFL hebben de studenten hier de afgelopen jaren mee kunnen doen met het verleggen van de grenzen van duurzame financiering. Vanaf volgend jaar kan dat via een volwaardige masteropleiding.

SFL-lid en universitair docent aan de Universiteit Utrecht Helen Toxopeus: In de tien jaar dat SFL bestaat ben ik gegroeid van deelnemer aan SFL-bijeenkomsten, naar medewerker en nu SFL-lid. SFL is een sterk en inhoudelijk netwerk wat de mogelijkheid biedt om financiële instellingen en beleidsmakers te betrekken bij mijn onderzoek, en te zorgen dat nieuwe inzichten snel in de praktijk landen.

Programma 7 juni

Op dinsdag 7 juni 2022 viert het Sustainable Finance Lab zijn tienjarig bestaan in Utrecht. Prominente sprekers zijn minister Sigrid Kaag en DNB president Klaas Knot. Daarnaast bestaat de middag uit twee paneldiscussies (‘Financiële scheefgroei: geld genoeg maar op de verkeerde plek’ en ‘De praktijk van purpose: strategie en mindset’). SFL voorzitter Peter Blom werpt een korte blik terug én vooruit, en Herman Wijffels sluit de middag met een slotbeschouwing af.

Contact

Wilt u meer weten over het Sustainable Finance Lab? Kijk dan op de website van SFL of neem contact op met projectmanager Dieuwertje Bosma: d.bosma1@uu.nl.