25 juni 2016

Aantekeningen in handschriften onthullen middeleeuwse wetenschappelijke debatten

Augustine and Cassiodore debating in the margin of a 12th-century manuscript © Cambridge, Trinity College MS B.5.4
Augustinus en Cassiodorus in discussie in de marge van een 12e-eeuws handschrift © Cambridge, Trinity College MS B.5.4

Op 1 juni is het project ‘The Art of Reasoning: Techniques of Scientific Argumentation in the Medieval Latin West (400-1400)’ van start gegaan. Dit project gebruikt een nog weinig onderzocht type bronnenmateriaal, namelijk de annotaties, aantekeningen en diagrammen in middeleeuwse handschriften, om inzicht te geven in de praktijken van argumenteren en redeneren in de Middeleeuwen. Prof. dr. Mariken Teeuwen en dr. Irene van Renswoude hebben hiervoor een subsidie verworven in het programma ‘Vrije Competitie’ van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Het project beslaat de periode van de vroege Middeleeuwen tot in de bloeiperiode van de middeleeuwse universiteiten. Het onderzoeksteam zal bestaan uit Mariken Teeuwen (bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, senior onderzoeker bij Huygens ING) als principal investigator, Irene van Renswoude (Huygens ING) als eerste postdoc en een tweede postdoc waarvoor nog tot 13 augustus een vacature openstaat.

Kritisch redeneren in de vroege Middeleeuwen

In het huidige grote verhaal over de intellectuele geschiedenis van middeleeuws Europa begint alles pas in de twaalfde eeuw: de periode waarin de eerste universiteiten gesticht werden en nieuwe teksten uit de Griekse filosofische traditie via het Arabisch het Westen bereikten. De echte wetenschap, zo zegt men, begint dan, als aan de universiteiten een wetenschappelijke methode ontwikkeld wordt die autoriteiten kritisch benadert. Het is de methode van de dialectiek, waarbij een stelling getoetst wordt door middel van argumenten en tegenargumenten en de wetenschapper een nieuwe synthese formuleert.

In ‘The Art of Reasoning’ betogen Mariken Teeuwen en Irene van Renswoude dat de wetenschappelijke methode van argumenteren en redeneren niet een vernieuwing was van de twaalfde eeuw, maar altijd al de basis was van wetenschap in het Westen, van de Oudheid tot nu. Maar daar waar in de twaalfde eeuw nieuwe tekstgenres ontstaan die de dialectische benadering benadrukken, nam deze vóór deze tijd (en trouwens ook nog erna) de vorm aan van ‘parateksten’: teksten in de marge en op schutbladen, commentaren, glossen en diagrammen.

12th-century annotated manuscript © Leiden University Library, Special Collections