‘A Breathtaking Journey’ versterkt empathie voor vluchtelingen

A Breathtaking Journey, VR experience
 

Een nieuwe interactieve virtual reality ervaring is ontwikkeld om de empathie voor vluchtelingen te versterken. In ‘A Breathtaking Journey’ verplaatst de speler zich, gezeten in een nagebouwde vrachtwagen en met VR-bril op, in de situatie van een vluchteling die een in oorlog verkerend land ontvlucht en het daarbij behorende geweld tegen burgers. De installatie is ontworpen door industrieel ontwerpers Martijn Kors en Cas Ketel binnen het onderzoeksproject ‘Persuasive Gaming’ (NWO Creatieve Industrie) dat wordt geleid door prof. dr. Joost Raessens (focusgebied Game Research).

De speler wordt in ‘A Breathtaking Journey’ onderdeel van een persoonlijk verhaal, waarin hij onderworpen is aan een serie onaangename gebeurtenissen die een glimp laten zien van de zware reis van een vluchteling op weg naar een betere toekomst. De speler ziet 3D-beelden van de binnenkant van de bewegende vrachtwagen, hoort de daarbij behorende geluiden, en ruikt de mandarijnen die de vrachtwagen vervoert. Zo ervaart de speler deze crisis door de zintuigen van iemand die alles achtergelaten heeft.

A Breathtaking Journey, VR experience

Overtuigen door het opwekken van empathie

De interactieve installatie is ontworpen volgens het principe van ontwerponderzoek. Al in de ontwerpfase wordt geflecteerd op de werking en mogelijke effectiviteit van games met een persuasief doel, in dit geval met name het opwekken van empathie. Zo kan het ontwerp steeds opnieuw aangepast worden en kan de theorievorming over persuasiviteit verrijkt worden. Het project is onderdeel van een uitgebreidere samenwerking met Amnesty International Nederland en heeft als doel om op te komen voor mensenrechten door een indringend perspectief te schetsen op de Europese vluchtelingencrisis.

Nederlandse virtual reality-dagen en media-aandacht

Tijdens de Nederlandse virtual reality-dagen (29 oktober – 1 november) ging ‘A Breathtaking Journey’ in première. De installatie is geselecteerd als een van de beste projecten binnen de Nederlandse virtual reality-dagen en was te zien op het NOS Journaal (30 oktober, 20.00 uur, vanaf 20:45 min.) en verschillende andere media (RTL Z Today, 29 oktober, op 5:40 min.; en Radio EenVandaag, 29 oktober). In december wijdde NOS Airtime een reportage voor middelbare scholieren aan het project tijdens de tweede editie van 'Playground: Virtual Reality' in Groningen. Ook wijdde het televisieprogramma De Kennis van Nu een item aan het project (12 mei). 

NOS Airtime reportage over 'A Breathtaking Journey'