12 september 2017

Spinozapremies 2017 uitgereikt

5 miljoen voor Utrechts biomoleculair onderzoek

Spinoza laureates posing with state secretary
Spinozalaureaten: v.l.n.r Alexander van Oudenaarden, Michel Orrit, Albert Heck, Eveline Crone met staatssecretaris Sander Dekker (credits: Melvin Tas)

Albert Heck en Alexander van Oudenaarden van de Universiteit Utrecht ontvingen op 12 september uit handen van staatssecretaris Sander Dekker hun NWO-Spinozapremie. Onderzoekfinancier NWO kent deze ‘Nobelprijs van de Lage Landen’ jaarlijks toe aan onderzoekers die internationaal tot de allerbesten van hun vakgebied behoren. De Spinoza-laureaten ontvangen ieder 2,5 miljoen euro die ze vrij kunnen besteden aan hun onderzoek. Heck en Van Oudenaarden werken ook samen in Utrecht Life Sciences.

Over Albert Heck

Hoe werkt het leven op moleculair niveau? Eiwitten zijn de moleculaire machientjes die cellen laten functioneren. Albert Heck bestudeert hun werking en probeert vooral de wijze waarop eiwitten met elkaar communiceren, zowel in gezonde cellen als tijdens ziekte, beter te begrijpen. Hij wil de Spinozapremie gebruiken om technieken te verbeteren om de interacties van eiwitten met hun omgeving te kunnen bestuderen.

Alexander van Oudenaarden

Een menselijk lichaam bestaat uit zo’n 10 biljoen cellen waarvan er geen twee hetzelfde zijn. Daarom is het belangrijk technieken te hebben die gevoelig genoeg zijn om heel precies de eigenschappen van individuele cellen te kunnen meten. Alexander van Oudenaarden ontwikkelde  onder meer een nieuwe methode om te meten welke genen in een cel aan en uit staan. Op deze manier krijgt hij ook belangrijke nieuwe inzichten over het ontstaan van ziekten. Zo blijken kankercellen vaak zeer divers. Met de Spinozapremie wil Van Oudenaarden nieuwe methoden ontwikkelen die laten zien hoe de geschiedenis van de cel zijn heden bepaalt.

Wie gingen Heck en Van Oudenaarden voor?

Met Albert Heck en Alexander van Oudenaarden komt het totaal aantal Spinozalaureaten van de Universiteit Utrecht op veertien. Twee jaar geleden ontving hoogleraar Religiewetenschap Birgit Meyer de Spinozapremie. Hoogleraar Anorganische Chemie en Katalyse Bert Weckhuysen nam de premie in 2013 in ontvangst.