30 jaar Docentenprijzen aan de UU
Dat de Universiteit Utrecht de Docentenprijzen al 30 jaar toekent, betekent dat onderwijs heel belangrijk is voor onze universiteit
, vertelt Leen Dorsman, emeritus hoogleraar universiteitsgeschiedenis en winnaar van de Docent-van–het-jaarprijs 1999/2000. Hij blikt samen met de winnaar 2007/2008, emeritus hoogleraar psychologie Liesbeth Woertman, terug op 30 jaar Docentenprijzen en onderwijs aan de UU.
Om docenten te stimuleren hun onderwijs continu te verbeteren en ze vervolgens ook daarvoor te waarderen, reikt de Universiteit Utrecht sinds collegejaar 1994/1995 de docentenprijzen uit. Voor beginnende docenten (maximaal vijf jaar ervaring) is er de prijs Docenttalent van het jaar, voor ervaren docenten de prijs Docent van het jaar.

De ultieme beloning voor goed onderwijs
Het 30-jarig bestaan van de Docentenprijzen wordt gevierd met een extra feestelijke uitreiking van deze felbegeerde prijzen op 6 maart tijdens het OnderwijsFestival, het jaarlijkse evenement voor alle UU-onderwijsprofessionals. Ook staat een interessante paneldiscussie met drie oud-winnaars van de Docentenprijzen op het programma, die samen terugblikken op de veranderingen in het onderwijs in de afgelopen 30 jaar. Liesbeth Woertman onderschrijft het belang van deze prestigieuze prijs.
Waardering voor het onderwijs is zo belangrijk, niet alleen voor de docent die de prijs wint. Het draagt bij aan het borgen van de hoge kwaliteit van ons onderwijs
Investeren in onderwijs
De Universiteit Utrecht hecht grote waarde aan onderwijskwaliteit, onderwijsinnovatie en docentontwikkeling en investeert al decennialang in de kwaliteit van het onderwijs en in de erkenning en waardering van docenten. Zo ontwikkelde en introduceerde de UU in 1995 – hetzelfde jaar als de uitreiking van de eerste Docentenprijs – als eerste universiteit van Nederland de Basiskwalificatie Onderwijs (BKO), een bewijs van didactische bekwaamheid waarbij professionele ontwikkeling centraal staat. Voor meer ervaren docenten kent de UU een Seniorkwalificatie Onderwijs (SKO). Naast een leergang Onderwijskundig leiderschap voor docenten met een regiefunctie in het onderwijs is er ook het Senior Fellow Programma, bedoeld om het onderwijskundige leiderschap binnen de UU te versterken door het aantal hoogleraren met accent op onderwijs uit te breiden. Dit programma werkt als stimulans voor onderwijsinnovatie en draagt bij aan de kwaliteit van het onderwijs.
In 2013 is het Utrechts Stimuleringsfonds Onderwijs in het leven geroepen ter bevordering van de professionalisering van docenten en om onderwijsinnovaties te stimuleren. Het College van Bestuur kent jaarlijks twee miljoen euro toe aan projecten die door de docenten zelf uitgevoerd worden. Onderwijsinnovatie kreeg in 2014 een extra impuls door de opzet van het succesvolle onderwijsinnovatieprogramma Educate-it. Sinds 2017 is alle kennis en kunde van en voor docenten ondergebracht op één plek: het Centre voor Academic Teaching & Learning (CAT).
Winnaars Docentprijzen 2025
Onderwijs geven staat hoog in het vaandel bij de Universiteit Utrecht. Het dertig jarig bestaan van de Docentenprijzen is daar een prachtig voorbeeld van. Welke docenten winnen dit jubileumjaar de prijzen? De jury van de Docentenprijzen, bestaande uit Utrechtse docenten en studenten, heeft voor zowel de prijs Docent van het jaar als voor de prijs Docenttalent van het jaar drie docenten genomineerd uit 29 voordachten. Criteria in de selectie waren onder andere de onderwijsvisie van de docent, het creëren van interactie met studenten en de rol van de betreffende docent binnen en buiten de opleiding. Kom op 6 maart naar de uitreikingsceremonie op het OnderwijsFestival en vier het mee.