2018 was droomjaar voor zonnepaneel-eigenaren: opbrengst tot 25% hoger

Zonnig jaar zorgt voor recordopbrengst

Voor eigenaren van zonnepanelen was 2018 een recordjaar. De opbrengst is ruim 10 tot 25 procent hoger dan verwacht, laten berekeningen van de Universiteit Utrecht zien. Het is opvallend dat eigenaren in het oosten van Nederland het meeste profiteren. 

"We zeiden het al in oktober, toen veel eigenaren al evenveel energie hadden opgewekt met hun zonnepanelen als normaal gesproken in een heel jaar. Met de zonnige weken in het laatste kwartaal, vooral in oktober, zien we nu een recordopbrengst”, zegt Wilfried van Sark, hoogleraar zonne-energie aan de Universiteit Utrecht.

Gedurende 2018 brachten zonnepanelen vergeleken met het langjarig gemiddelde van 1981 tot 2010 zo'n tien tot vijfentwintig procent meer op, afhankelijk van waar je woont in Nederland. De landelijk gemiddelde meeropbrengst in 2018 t.o.v. 1981-2010 is 18,9 procent.

Afbeelding met meeropbrengst zonnepanelen

Onderzoekers Nick Nortier, Geert Litjens en Wilfried van Sark van de Universiteit Utrecht gebruikten in hun berekening gegevens van het KNMI van alle meetstations in Nederland. Voor de berekening van energieopbrengst namen zij een optimaal georiënteerd zonnepaneelsysteem.

De opbrengst van zonnepanelen wordt vaak weergegeven in kWh/kWp – een rekenstandaard onafhankelijk van het aantal panelen op het dak. De capaciteit van een gemiddeld systeem van ongeveer vier panelen ligt tegenwoordig wat hoger dan 1 kilowattpiek (kWp). In De Bilt was de opbrengst in 2018 1090 kWh/kWp, in Den Helder 1109 kWh/kWp, in Twente 1115 kWh/kWp en in Maastricht 1177 kWh/kWp. Het landelijke gemiddelde kwam uit op 1111 kWh/kWp. Dat betekent dat een gemiddeld huishouden in Nederland in 2018 met tien panelen al zijn elektriciteit zelf had op kunnen wekken. 

Honderd euro

In Nederland mag men normaal gesproken rekenen op 875 kWh/kWp als kental voor opwekking van energie met zonnepanelen, dat getal gebruikt het CBS ook om het aandeel zonne-energie in de Nederlandse elektriciteitsvoorziening te bepalen. Het kaartje hieronder laat zien dat voor een optimaal systeem ruim hogere opbrengsten voor 2018 gevonden worden, met een duidelijk regionaal verschil. Meer energie levert ook meer geld op voor de eigenaar, in 2018 zo’n honderd euro voor een systeem van tien panelen.

Opbrengst zonnepanelen

“Op dit moment draagt zonne-energie zo’n drie procent bij aan de elektriciteitsvoorziening in Nederland”, aldus Van Sark. “Die groei zet gestaag door. In 2030 zal ongeveer een-derde van onze elektriciteit van de zon komen.”