15.000 studenten op weg naar betrouwbare bronnen met Compass
Een mijlpaal voor de online trainingsmodule Compass: 15.000 studenten van de Universiteit Utrecht hebben gewerkt aan hun informatievaardigheden met behulp van de module.
Informatievaardigheden helpen je bij het zoeken naar en gebruiken van wetenschappelijk informatie voor je essay, opdracht of scriptie. Sinds de komst van het internet, en zeker met de ontwikkeling van AI-tools zoals ChatGPT, komt er telkens meer informatie en dus ook mis- en desinformatie op je af. Het wordt daarom telkens belangrijker om jezelf te trainen betrouwbare informatie te vinden en gebruiken.
Het is ook ingewikkelder dan het lijkt. Je weet immers hoe je Google moet gebruiken en dat Wikipedia niet altijd betrouwbaar is, toch? Maar weet je ook dat wetenschappelijke bronnen uit je vakgebied vaak te vinden zijn in specifieke databases? Hoe je moet kiezen tussen de ene en de andere bron? En dat er een handige manier is om al je bronnen te beheren en te citeren?
De basis van informatievaardigheden
Compass biedt de basis van informatievaardigheden. Je leert met behulp van opdrachten hoe en waar je zoekt naar en hoe je toegang krijgt tot wetenschappelijke bronnen. Maar ook hoe je kunt bepalen of deze bronnen relevant en betrouwbaar zijn en hoe je deze gemakkelijk kunt opslaan en gebruiken tijdens je studie. De modules bestaan uit leerstof en opdrachten om de stof te kunnen toepassen. “De opdrachten zijn leuk en geven meer praktisch inzicht”, laat een van de studenten die de module afrondde weten.
Super training! Dit jaar ben ik een tweede bachelor begonnen en ik had gewild dat we dit hadden in mijn eerste jaar van psychologie! Had veel gestoei met zoekmachines gescheeld.
Gelukkig hebben al 15.000 studenten hun informatievaardigheden versterkt met de trainingsmodule. Zat jij daar al bij? Dan wil je misschien je kennis verdiepen met een van de Compass+ modules over systematisch zoeken of over het gebruik van historische bronnen.
Is dit de eerste keer dat je van Compass of informatievaardigheden hoort? Tijd om aan de slag te gaan met de Compass module! Op de website van de Universiteitsbibliotheek vind je meer informatie. Naast de basistraining kunnen de experts van de bibliotheek je helpen met advies en ondersteuning op het gebied van informatievaardigheden.