1,4 miljoen euro voor Nederlands onderzoek naar de impact van diepzeemijnbouw

De Nederlandse partners binnen het internationale MiningImpact3-consortium hebben een subsidie van 1,4 miljoen euro ontvangen om diepzeemijnbouw te onderzoeken. De Nederlandse samenwerking wordt gecoördineerd door marien bioloog Sabine Gollner van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Het team bestaat uit onderzoekers van NIOZ, de Universiteit Utrecht, Naturalis en de TU Delft. Erik Molenaar en Tania Stratmann werken mee vanuit de Universiteit Utrecht . Het onderzoek gaat de langetermijneffecten van diepzeemijnbouw op het ecosysteem bestuderen, evenals de juridische en technologische aspecten ervan.
MiningImpact3 is een internationaal onderzoeksproject dat de milieueffecten van mogelijke toekomstige diepzeemijnbouw onderzoekt. Het project wordt gecoördineerd door Matthias Haeckel van GEOMAR (Duitsland) en richt zich op twee diepzee-ecosystemen die rijk zijn aan metalen waar de diepzeemijnbouw in geïnteresseerd is: polymetallische knollenvelden in de Stille Oceaan en afzettingen van vast sulfide op de zeebodem in de Atlantische Oceaan, evenals de bovenliggende waterlagen.
Nederlands onderzoeksteam
Een team van Nederlandse onderzoekers van NIOZ, de Universiteit Utrecht, Naturalis en de TU Delft, die deel uitmaken van het MiningImpact3-consortium, heeft nu 1,4 miljoen euro toegekend gekregen. De Nederlandse onderzoeksinspanningen worden gecoördineerd door Sabine Gollner van NIOZ. Namens de Universiteit Utrecht nemen deel: Erik Molenaar, verbonden aan het Nederlands Instituut voor Zeerecht (NILOS) en het Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law, van het departement Rechtsgeleerdheid, en Tanja Stratmann, verbonden aan de faculteit Geowetenschappen.
De bijdrage van de onderzoekers aan het internationale project zal bestaan uit het bestuderen van biodiversiteit op de zeebodem en in de waterkolom, het modelleren van verspreiding van pluimen en veranderingen in het voedselweb na testmijnbouw, het verkennen van herstelopties en het vaststellen van de best beschikbare technologische kaders. Ze zullen ook het internationale bestuur van diepzeemijnbouw onderzoeken in relatie tot andere regelgevingsregimes in de Noordoost-Atlantische Oceaan. Bovendien zal het project, om transparantie te garanderen in een tijd van groeiende maatschappelijke zorgen over milieurisico's, ervoor zorgen dat de wetenschappelijke bevindingen toegankelijk zijn voor het publiek, onder meer door een niet-academisch publiek te betrekken via tentoonstellingen en samenwerkingen tussen wetenschap en kunst.
Internationaal gefinancierd project
De financiering voor dit project komt uit de Joint Programming Initiative Healthy and Productive Seas and Oceans (JPI Oceans) oproep ‘Ecological Aspects of Deep-Sea Mining’. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) faciliteert de Nederlandse bijdrage binnen deze oproep namens vier ministeries (IenW, LVVN, EZK, BuZa). In totaal heeft het MiningImpact3-project 9 miljoen euro ontvangen, waarvan ongeveer 5,7 miljoen euro afkomstig is van Europese nationale financiers, waaronder NWO.
