13 onderzoeksteams ontvangen grant uit het FAIR Research IT Innovatiefonds

Artificial intelligence, data science, textmining. Dit zijn thema’s die terugkomen in de onderzoeksvoorstellen die ingediend zijn bij het FAIR Research IT Innovatiefonds. Van de 22 inzendingen die we ontvingen voor de eerste call, zijn 13 voorstellen geselecteerd voor een grant. Vrijdag 10 maart presenteerden de onderzoeksteams hun ideeën aan elkaar in het Academiegebouw.

Hoe realiseren onderzoekers en onderzoeksondersteuners hun ideeën om te werken aan het verFAIRen van research IT? Door hen te ondersteunen via het FAIR Research IT Innovatiefonds wordt dat mede mogelijk gemaakt. De Utrechtse collega’s die vrijdag bijeenwaren in de Kanunnikenzaal van het Academiegebouw, hadden voorstellen ingediend voor de call van 2022 en kregen eind februari het mooie nieuws te horen van de funding voor hun project.

FAIR Research IT programma

Het FAIR Research IT programma van de Universiteit Utrecht heeft de ambitie dat elk onderzoeksteam goed ondersteund wordt op het gebied van research IT. Structureel en op grote schaal, met de nadruk op herhaalbaarheid, zodat kennis en oplossingen eenvoudig en snel hergebruikt kunnen worden door anderen dan de oorspronkelijke ontwikkelaar. Met de FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) en open science principes als leidraad.

Het FAIR Research IT Innovatie Fonds is een van de instrumenten om die ambitie waar te maken. Zo werken we samen met onderzoekteams aan bouwblokken die FAIR zijn. 

Enkele ideeën

Terwijl de sneeuw buiten naar beneden dwarrelt, vertellen de teams om de beurt in enkele minuten over hun idee. Jelte van Boheemen vertelt over 'TextMiNER'. Dit project zal een breed publiek in staat stellen een tekstcorpus te doorzoeken en te visualiseren met hulp van Named Entity Recognition. Dit zal worden geïntegreerd in I-Analyzer, een tool voor het zoeken en visualiseren van tekstcorpora. I-Analyzer heeft in dit stadium meer dan 400 academische gebruikers en biedt zes grote tekstcorpora. 

Een ander voorbeeld van een onderzoeksproject dat bij gaat dragen aan het FAIR maken van research IT, is FAIR Cognitive Mapping. Femke van Esch licht dit idee toe. Cognitive mapping is een onderzoeksmethode om de geloofsovertuigingen van burgers en elites te bestuderen. Deze methode vraagt om technische- of coderingsvaardigheden. Met dit project wil het onderzoeksteam gebruiksvriendelijke cognitive mapping-software creëren, specifiek ook voor sociale wetenschappers die minder technisch zijn aangelegd of weinig programmeervaardigheden hebben. Zo wil dit onderzoeksteam de drempel voor andere onderzoekers verlagen om FAIR cognitive mapping in hun onderzoek te gebruiken. Dit willen ze op een transparante en reproduceerbare manier realiseren. 

Doordat er verschillende pauzes zijn tussen de korte presentaties, is er ruimte voor interactie tussen de onderzoeksteams. Verschillende onderzoekers en onderzoeksondersteuners zoeken elkaar op, omdat zij paralellen zien in hun ideeën en daarover graag met elkaar van gedachten wisselen.

Martine de Vos van Research Data Management Support, fotograaf Laura Hompus

Afsluitend vertelt Martine de Vos van RDM Support welke vormen van hulp deze virtuele afdeling geeft aan onderzoeksteams. Ze sluit af met de woorden: “We are there to help you.” En Timme Donders, die het voorstel ´Micromap: an online repository and analysis tool for microscopic images´ pitchte, grijpt die kans door haar te benaderen met een vraag.

Hier vind je het volledige overzicht met een korte toelichting van de onderzoeksvoorstellen die een bijdrage uit het FAIR Research IT Innovatiefonds ontvangen. 

Doe mee aan de volgende call

Heeft jouw onderzoeksteam ook een goed idee dat aansluit bij de ambitie van het FAIR Research IT programma? Doe dan mee aan de volgende call van het FAIR Research IT Innovatiefonds. We verwachten dat deze vlak voor het zomerreces opent. Houd de webpagina over het fonds in de gaten of schrijf je in voor de RDM Support nieuwsbrief, die tweemaandelijks verschijnt. Daarin houden we je up-to-date over FAIR research IT en het Innovatiefonds. In deze nieuwsbrief houden we je ook op de hoogte van de ontwikkelingen van de huidige projectvoorstellen.

Vragen?

Heb je vragen? Neem dan contact op met programmamanager Jurgen Moers of stuur een e-mail naar fairresearchit@uu.nl

Heb je hulp nodig bij je research data management of data software? Check dan de website van RDM Support of mail je vraag aan info.rdm@uu.nl.