1 MegaWatt aan drijvende zonnepanelen in de Noordzee

Voor de kust van Scheveningen komt een installatie van drijvende zonnepanelen met een capaciteit van 1 MegaWatt. Voor de aanleg van de installatie tekent het Nederlandse bedrijf Oceans of Energy. Diverse organisaties, waaronder het Copernicus Instituut van de Universiteit Utrecht, nemen deel in het project. In de komende jaren is Oceans of Energy voornemens dit systeem verder op te schalen naar 10 MW en dan 100 MW. Honderd MW staat gelijk aan een energievoorziening van 30.000 huishoudens. De uitbreiding van het offshore solar systeem naar 1 MW wordt ondersteund middels een publieke bijdrage van de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+), verstrekt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Een drijvende installatie van 1 MW is een enorme stap richting een toekomst waarin Nederland zijn volledige energiebehoefte uit hernieuwbare energie van eigen zee en land kan halen.Met slechts 5% van de Nederlandse Noordzee kunnen we met zon op zee al de helft van de hele Nederlandse energiebehoefte opwekken,” aldus Allard van Hoeken, oprichter en CEO van Oceans of Energy.

Energieopbrengst

Het Copernicus Instituut doet onderzoek naar de energieopbrengst. De afgelopen jaren is kennis en ervaring opgedaan op het gebied van het analyseren, modelleren, monitoren en optimaliseren van duurzame energiesystemen, in het bijzonder zonne-energie. Een recent project met Oceans of Energy heeft geresulteerd in een gedetailleerd prestatiemodel van offshore drijvende PV-systemen en een haalbaarheidsstudie naar de voordelen van integratie van zonne-energie in een offshore windpark. Het nieuwe project stelt het Copernicus Instituut in staat om voort te bouwen op eerder onderzoek naar het vergelijken van offshore en landgebonden zonne-energie.

Ecologie

Andere partners zijn bijvoorbeeld Rijkswaterstaat, beheerder van de Noordzee en vanuit die rol ondermeer geïnteresseerd in de ecologie rondom het offshore solar park, en Stichting De Noordzee die zich richt op bescherming en duurzaam gebruik van de Noordzee.  Vogelbescherming Nederland kijkt mee hoe via het project de kennis kan worden vergroot over het effect van drijvende zonnepanelen op vogelpopulaties.

Over Oceans of Energy

Oceans of Energy is een Nederlands bedrijf dat zich specialiseert in offshore zonne-energie en de daarbij behorende verankering-technologie en milieu-impact onderzoek. Het bedrijf is marktleider hierin en heeft tot nu toe €15 miljoen opgehaald voor de opschaling van productie en projecten.

Voor meer informatie, zoals een volledige lijst van partners, zie het persbericht van Oceans of Energy.