Dr. Peter Gerbrands

Dr. Peter Gerbrands

Onderzoeker
Sectie Applied Economics
030 253 7834
p.gerbrands@uu.nl

Peter Gerbrands (1978) is geboren in Gouda. Hij ontwikkelde een internationale carrière in de informatietechnologiesector terwijl hij in 2014 zijn Bachelor in Business, IT and Management aan de Hogeschool van Amsterdam afrondde. Hij vervolgde zijn studie aan de Universiteit van Amsterdam en studeerde in 2016 af als Master of Science in Information Studies.

In oktober 2016 werd hij promovendus aan de Utrecht University School of Economics. De positie werd beschikbaar gesteld via het COFFERS-project, dat werd gefinancierd door het Horizon 2020-programma voor onderzoek en innovatie van de Europese Commissie. In deze periode was hij tussen 2017 en 2020 als extern onderzoeker verbonden aan "infobox Crimineel en Onverklaarbaar Vermogen" in Utrecht. In april 2018 was hij als research fellow verbonden aan het Center for the Study of Democracy in Sofia, Bulgarije. Hij verdedigde zijn proefschrift met succes op 7 september 2021.

Zijn belangrijkste onderzoeksinteresses zijn: agent-based simulatie, sociale netwerkanalyse, complexe systemen, big data-analyse, statistisch leren, en computationele sociale wetenschap. Hij past zijn vaardigheden toe voor beleidsanalyse, vooral met betrekking tot belastingnaleving en belastingmoraal. In oktober 2020 is hij aangenomen voor een postdoc positie aan de Utrecht University School of Economics waar hij een data-infrastructuur opzet met informatie over Nederlandse bedrijven, het FIRMBACKBONE project.