Prof. dr. Joost Vijselaar

Bijzonder hoogleraar
Cultuurgeschiedenis
Onderzoeker
Cultuurgeschiedenis
j.vijselaar@uu.nl

Prof. dr. Joost Vijselaar (1957) is historicus en museoloog en als bijzonder hoogleraar 'Geschiedenis van de Psychiatrie' verbonden aan het Instituut Geschiedenis.

De geschiedenis van de psychiatrie bestudeert binnen de maatschappij, de cultuur en de wetenschap de positie en het beeld van mensen met psychiatrische aandoeningen in het verleden. Daarnaast is er aandacht voor de veranderende grenzen tussen ziek/ gezond en normaal/abnormaal op het vlak van de psyche en voor de institutionele en therapeutische antwoorden die in de afgelopen eeuwen op geestesziekte zijn geformuleerd. Tot de speciale aandachtsgebieden van Vijselaar behoren de geschiedenis van het psychiatrisch ziekenhuis, de geschiedenis van dierlijk magnetisme (Mesmerisme) en hypnose, en musea van de psychiatrie.

Voor zijn proefschrift 'De magnetische geest' (2001) ontving Vijselaar de PUG Prijs 2001 en de Gerrit Arie Lindeboomprijs voor de geschiedenis van de geneeskunde 2001. Vijselaar is adviseur van Het Dolhuys, museum van de psychiatrie in Haarlem.

Aanwezig: woensdag en donderdag

Leeropdracht
Geschiedenis van de psychiatrie