Prof. dr. ir. C.M.J. (Corné) Pieterse

Prof. dr. ir. C.M.J. (Corné) Pieterse

Hoogleraar
Plant-Microbe Interactions
030 253 6887
c.m.j.pieterse@uu.nl

 

“De revolutie in het onderzoek naar het microbioom van planten biedt unieke mogelijkheden voor het verduurzamen van land- en tuinbouw.”

Corné Pieterse is professor Plant-Microbe Interacties en wetenschappelijk directeur van het Institute of Environmental Biology van de Bètafaculteit. Zijn onderzoeksgroep onderzoekt de moleculaire mechanismen waarmee het immuunsysteem van planten bescherming biedt tegen plantenziekten en plagen, en hoe goedaardige micro-organismen in de microflora op plantenwortels de groei en gezondheid van planten stimuleren. In 2022 ontvingen zij daarvoor de Spinoza premie. Wereldwijd gaat jaarlijks ruim een kwart van alle oogsten verloren aan ziekten en plagen. Met hun onderzoek draagt de Plant-Microbe Interacties groep bij aan oplossingen voor belangrijke maatschappelijke vraagstukken zoals voedselzekerheid en duurzame landbouw. 

Leeropdracht
Plant-Microbe Interacties – Planten bezitten een ingenieus immuunsysteem dat hen in staat stelt zich te verdedigen tegen ziekten en plagen. Ze krijgen daarbij hulp van goedaardige micro-organismen in de bodem. De leerstoelgroep Plant-Microbe Interacties bestudeert het functioneren van het afweerstysteem van de plant en probeert haar kennis toe te passen in de ontwikkeling van nieuwe concepten voor duurzame gewasbescherming.
Oratiedatum
18-10-2005