Dr. mr. Alexandra Timmer LLM

Dr. mr. Alexandra Timmer LLM

Universitair hoofddocent
Internationaal en Europees Recht
a.s.h.timmer@uu.nl

Alexandra Timmer is universitair hoofddocent mensenrechten bij het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten (SIM). Zij verricht onderzoek naar gelijkheid en discriminatie, met name in het EU recht, het EVRM en internationale mensenrechtenverdragen. Alexandra heeft specifiek belangstelling voor gender en recht. In 2017 ontving zij een prestigieuze Veni-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor haar onderzoek naar gender justice in de EU en de Raad van Europa.

Per 1 maart 2024 is Alexandra benoemd tot lid van de Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme. Alexandra is voorzitter van de EDI (equality, diversity and inclusion) Commissie van de REBO Faculteit. Zij is ook lid van de UU EDI Stuurgroep. Daarnaast is Alexandra senior coördinator gendergelijkheid van het European network of legal experts in gender equality and non-discrimination. Ze is ook lid van het kernteam van het interdisciplinaire UU Institutions Gender, Diversity and Global Justice Platform. Zij was betrokken bij het Horizon2020 ETHOS project en zij was 'work package leader' in een grootschalig EU FP 7 project (2013-2017; FRAME). In 2017 won zij de G.J. Wiarda Prijs.

Alexandra geeft onderwijs op het gebied van mensenrechten en non-discriminatierecht. Zij is programma coördinator van de Legal Research Master.

Alexandra Timmer was voorheen promovenda aan de Universiteit Gent (2010-2013). Zij promoveerde in februari 2014 op een proefschrift met de titel Strengthening the Equality Analysis of the European Court of Human Rights: the Potential of the Concepts of Stereotyping and Vulnerability.  Daarvoor heeft zij rechten (LL.M. 2008, cum laude) en geschiedenis (M.A. 2011) gestudeerd aan de Universiteit Leiden, en aan de Columbia University School of Law (LL.M. 2009, Harlan Fiske Stone Scholar) met een Fulbright beurs. Zij is gastonderzoeker geweest aan Emory University in de Verenigde Staten, en aan Toronto University in Canada (beide 2012). Ook is zij gastdocent geweest aan de Universiteit van Maputo in Mozambique (2013). Zij was een van de oprichters van de Strasbourg Observers blog.