Dr. Y.R.A. (Yvonne) van Zeeland

Universitair hoofddocent
Inwendige Ziekten
y.r.a.vanzeeland@uu.nl

Na het behalen van haar VWO diploma op het Macropedius College te Gemert startte Yvonne van Zeeland in 1996 met de opleiding Diergeneeskunde in Utrecht. Na het succesvol afronden van haar propedeuse (cum laude) en doctoraal examen (met genoegen) nam ze deel aan het extracurriculaire Excellent Tracé programma van de faculteit Diergeneeskunde. Voor haar onderzoek naar "Cellulaire aspecten van ijzerstapeling in vogels" ontving Yvonne in 2002 haar Master of Veterinary Research diploma. Aansluitend vervolgde zij de studie Diergeneeskunde met het doorlopen van de coschappen (differentiatierichting Gezelschapsdieren), die zij in november 2004 afsloot met het behalen van het dierenartendiploma (met genoegen). Na een korte tijd in een gezelschapsdierenpraktijk werkzaam te zijn geweest keerde Yvonne terug naar de faculteit om daar haar roulatie Gezelschapsdieren te doorlopen.

Sinds 2006 is Yvonne werkzaam bij de afdeling Vogels & Bijzondere Dieren van de Universiteitskliniek van Gezelschapsdieren als Specialist Vogelgeneeskunde in opleiding. In 2009 startte zij daarnaast een promotie-onderzoek naar risicofactoren, preventie en behandeling van verenplukken bij Grijze roodstaart papegaaien, en doorliep het BKO-leertraject dat zij in 2011 succesvol afsloot met het behalen van haar "Basis Kwalificatie Onderwijs". In April 2013 sloot Yvonne haar opleiding tot specialist Vogelgeneeskunde succesvol af door middel van het behalen van het Europese specialistenexamen. Hiermee is zij de 5e Europees erkende Vogelspecialist in Nederland. Op 21 juni van hetzelfde jaar verdedigde Yvonne daarnaast haar proefschift, getiteld "The feather damaging Grey parrot: an analysis of its behaviour and needs" verdedigen, waarmee zij de doctorsgraad behaalde. Naast haar werkzaamheden op het gebied van de vogelgeneeskunde is Yvonne daarnaast ook actief op het gebied van de kleine zoogdiergeneeskunde. In het kader van deze activiteiten werd zij in 2014 de facto erkend als diplomate van het European College of Zoological Medicine in de kleine zoogdiergeneeskunde.

Gedurende haar carriere heeft Yvonne diverse prijzen ontvangen, waaronder de 'IAMS/EUKANUBA Award' voor 'Best of Class in Nutrition (1999), de 1e en 2e prijs voor de 'Resident & Research Award' tijdens de Voorjaarsdagen in Amsterdam (2005, 2006), de 'Junior docentenprijs' van de Faculteit Diergeneeskunde in 2012, de Donald W Zantop Emerging Leader Award van de AAV in 2014, en de Lafeber Avian Practitioner of the Year Award in 2021.

Yvonne werkt momenteel als dierenarts-onderzoeker-docent bij de afdeling Vogels & Bijzondere Dieren, waar ze haar tijd besteed aan het behandelen van vogels, kleine zoogdieren en andere exotische huisdieren, het geven van onderwijs en het doen van onderzoek. Yvonne is daarnaast een Tinley en IAABC erkend papegaaien gedragsconsulent (2012, 2015). Vanuit deze combinatie hoopt zij papegaaien met gedragsproblemen zowel vanuit de medische als gedragsmatige kant te kunnen benaderen, om tot een optimaal behandelplan te kunnen komen.