Prof. dr. Wolter Hassink

Prof.dr. Wolter Hassink (1967) is hoogleraar Toegepaste Econometrie en sinds september 2023 vice-decaan Onderzoek en Impact bij de faculteit REBO.

Hassink is verbonden aan Institutions for Open Societies (Future of Work) en hij is onderzoeksfellow van de IZA (Institute of Labor Economics, Bonn).  Hij is aan de VU Amsterdam gepromoveerd op een proefschrift over arbeidsmarktdynamiek (1996). Hij heeft de doctoraal-opleiding Econometrie van de Rijksuniversiteit Groningen afgerond in 1991.

Zijn wetenschappelijke onderzoek richt zich op een zorgvuldige toepassing van statistische methoden voor de beantwoording van maatschappelijke vraagstukken over arbeids- en huizenmarkten in het bijzonder. In de afgelopen jaren heeft Hassink in internationale wetenschappelijke vakbladen gepubliceerd over arbeidsmarkten (flexibiliteit, Covid-19, gender, ziekteverzuim, gedwongen ontslag, mantelzorg, baanmobiliteit), sociale zekerheid (WSNP, WGA) en huizenmarkten (verhuismobiliteit, sociale huur, woonwerkverkeer, hypothecaire schulden, prijszetting). Verder heeft hij bijgedragen aan onderzoeksprojecten over arbeidsmarkten in de VS, Turkije, China, Chili en Zuid Afrika (met onderzoekers uit die landen). Hassink heeft gepubliceerd in ondermeer ILRReview, Industrial Relations, Journal of Health Economics, Journal of Housing Economics, Journal of Urban Economics, Oxford Economic Papers, Regional Studies, Social Science & Medicine, The B.E. Journal of Economics & Policy, The World Bank Economic Review.

Hassink heeft een zeer ruime ervaring in (toegepast) kwantitatief onderwijs aan studenten op alle universitaire niveaus (Bachelor, Honours, academische Master, Research Master, graduate students, onderwijs voor professionals). Verder is hij (co-)supervisor geweest van tien afgeronde promotietrajecten en van een aantal postdoc projecten. 

Hij heeft diverse externe organisaties geadviseerd. Verder geeft Wolter Hassink samen met Arjen van Witteloostuijn en Daniel Oberski leiding aan een team van onderzoekers, FIRMBACKBONE (gelieerd aan ODISSEI; termijn: 2020-2025), waarvoor hij een subsidie van 1 mln. euro heeft ontvangen van PDI-SSH. Het team houdt zich bezig met de ontwikkeling en ontsluiting van bedrijfsgegevens in een afgeschermde digitale omgeving, dat toegankelijk is voor onderzoekers en studenten van Nederlandse faculteiten binnen het SSH-domein. 

Sinds zijn benoeming als full hoogleraar in 2011 (oratie) heeft Hassink intern bij U.S.E. diverse bestuurlijke functies verricht vanuit verschillende verantwoordelijkheden (achtereenvolgens onderzoeksdirecteur U.S.E. Research Institute, interim departementshoofd van U.S.E., sectiehoofd van Applied Economics). Momenteel is hij betrokken bij de verdere ontwikkeling van Applied Data Science binnen de Universiteit Utrecht.

Hassink maakt deel uit van de redactie van het vakblad De Economist. Hij was één van de oprichters van TPEdigitaal.

 

 

Leeropdracht
Toegepaste Econometrie
Oratiedatum
23-11-2011