Sietske van Viersen is onderzoeker en docent bij de afdeling Pedagogiek in Diverse Samenlevingen. In haar onderzoek richt ze zich op de ontwikkeling van geletterdheid en gecijferdheid, met speciale aandacht voor neurodiversiteit (lees- en rekenproblemen, dyslexie/dyscalculie, hoogbegaafdheid). Ze is betrokken bij verschillende onderzoeksprojecten, waaronder meer fundamenteel en meer toegepast onderzoek. Het gemeenschappelijke doel van deze projecten is om een duidelijke brug te slaan van theorie naar praktijk en bij te dragen aan betere ondersteuning van kinderen met en zonder leerproblemen bij het benutten van hun ontwikkelingspotentieel. Op basis van haar expertise is Sietske lid van de redactieraad voor het tijdschrift Journal of Learning & Instruction, uitvoerend gastredacteur van een special issue over Weerbaarheid in Leren, en reviewer voor verschillende wetenschappelijke tijdschriften. Ook is zij lid van de Wetenschappelijke Adviesraad Dyslexie van het NKD.
Sietske presenteert regelmatig over haar werk op congressen voor professionals en ouders (Lexima, SDN, Congres Hoogbegaafdheid 2023) en draagt regelmatig bij aan tijdschriften voor professionals (Gifted@248, Lexima magazine, Remediaal, Talent). Open Science is een belangrijk speerpunt om haar onderzoek toegankelijk te maken voor zowel collegaonderzoekers als professionals. Al haar projecten zijn openbaar toegankelijk via het Open Science Framework.
Naast haar onderzoek geeft Sietske les in de bachelor Pedagogische Wetenschappen (coördinator keuzecursus Inclusief Onderwijs en Passende Zorg), de master Clinical Child, Family, and Education Studies (masterthesis en masterstage), en de research master Educational Sciences (coördinator EdSci6 - Learning and Individual Differences, Edsci-thesis). Sietske is ook voorzitter van de Examencommissie voor de bachelor Pedagogische Wetenschappen en afdelingsvertegenwoordiger namens PiDS in de U(H)D-council.
Als (gedeeld) hoofdonderzoeker is Sietske betrokken bij het project Weerbaarheid in Lezen (WiL, werkdruk AiO-project toegekend aan Sietske van Viersen & Sara van Erp). Binnen dit project is ze co-promotor en dagelijksbegeleider van een AiO die onderzoek doet naar de methodologische en statistische voorwaarden voor het doen van effectief onderzoek naar academic resilience op het gebied van geletterdheid. Daarnaast begeleidt Sietske in samenwerking met Anouke Bakx (RU) een AiO binnen de context van de academische werkplaatsen van POINT. Deze AiO werkt aan verschillende (voorlopig losstaande) studies op het gebied van leesproblemen en dyslexie bij hoogbegaafden die uiteindelijk samen een proefschrift gaan vormen. Sietske begeleidt ook leerkrachten bij hun praktijkonderzoek binnen de academische werkplaats POINT Zaanstreek.
In 2024 heeft Sietske in samenwerking met Merel van Witteloostuijn een startersbeurs gekregen. Middels deze beurs wordt onderzocht welke factoren bijdragen aan een succesvolle ontwikkeling van geletterdheid bij kinderen met een TOS. Helaas is deze beurs recent geannuleerd naar aanleiding van bezuinigingen van het kabinet. Sietske werkt daarnaast aan een internationaal project over Orthografisch Leren, waarin zij verantwoordelijk is voor de Nederlandse tak. Ook haar Rubiconproject loopt nog, alsmede drie projecten met meta-analyses op het gebied van geletterdheid en de rol van intelligentie.
Achtergrond
Sietske van Viersen studeerde aan de Universiteit Utrecht, waar ze haar bachelor Pedagogische Wetenschappen en vervolgens research master Educational Sciences: Learning in Interaction (cum laude) incl. klinische track afrondde in 2013. In 2017 verdedigde Sietske haar proefschrift getiteld ‘The Only Way is Up: Risk factors, protective factors, and compensation in dyslexia’ aan de Universiteit van Amsterdam (1e geldstroom). Na haar promotieonderzoek werkte Sietske als Postdoc aan de Universiteit van Amsterdam (1e geldstroom) en als Postdoctoral Fellow aan de Universiteit van Oslo (2e geldstroom, NWO Rubicon project). Sinds 2022 is Sietske werkzaam als Universitair docent aan de Universiteit Utrecht.