In een tijd waarin steeds meer maatschappelijke vraagstukken aan de rechter worden voorgelegd, richt Stijn van Deursen (hij/hem) zich in zijn onderzoek op de ontwikkeling van de rol en positie van de rechter. Daarbij richt hij zich in het bijzonder op de vraag hoe de rechter diens verhouding opzichte van de domeinen van de samenleving, de procespartijen en de politieke staatsmachten dient vorm te geven. Zijn focus ligt daarbij op het civiele aansprakelijkheidsrecht. In zijn onderzoek maakt hij veelal gebruik van multidimensionale onderzoeksmethoden, en laat hij zich inspireren door innovatieve methoden die buiten het juridische domein zijn ontwikkeld.
Op dit moment is Stijn betrokken bij een internationaal, empirisch onderzoeksproject naar de vraag welke methoden de rechter gebruikt om de legitimiteit van diens beslissingen te waarborgen in zaken van Public Interest Litigation. Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met Tilburg University en wordt gefinancierd door NWO.
Hij promoveerde op een onderzoek naar de (wenselijke) rol van maatschappelijke impact in de rechterlijke oordeelsvorming, en deed eerder onder meer onderzoek naar de kansen en risico's die samenhangen met het gebruik van algoritmen in de publieke sector en de invloed van het Chinese Belt & Road Initiative op internationale academische samenwerkingen.
Stijn geeft zowel master- als bacheloronderwijs op het domein van het privaatrecht en het publiekrecht.
Momenteel maakt Stijn deel uit van het kernteam van het onderzoeksplatform Behaviour & Institutions binnen het strategisch thema Institutions for Open Societies. Eerder was hij onder meer voorzitter van de REBO PhD Council, lid van het onderzoeksbestuur van de faculteit REBO en lid van het bestuur van onderzoeksschool Ius Commune.