Het project Reimagining Religion, Security and Social Transformation is onderdeel van de kennisagenda van het programma Joint Initiative for Strategic Religious Action (JISRA).
Als onderdeel van de JISRA Kennisagenda zal dit project input leveren voor de studie van religie en veiligheid en voor het beleid en de praktijk om de rol van religie in conflict, geweld en sociale transformatieprocessen te adresseren. Binnen dit project focussen de Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen op de landen Nigeria, Kenia en Indonesië. Hoofdonderzoekers (PI's) van het project zijn prof. dr. Beatrice de Graaf (UU) en prof. dr. Erin Wilson (RuG).
Het onderzoek van de Universiteit Utrecht heeft tot doel om de bijdrage van religie terug te brengen in het domein van onderzoek naar conflict en politiek geweld. Zij maakt daarbij gebruik van een narratieve benadering. Het onderzoek richt zich op de (religieuze) verhalen die door verschillende religieuze actoren worden gebruikt met betrekking tot gewelddadig extremisme. Dit betreft zowel de daders, regeringsfracties, slachtoffers als wel de bredere samenleving. Verder zal het project zich concentreren op CVE-processen (Countering Violent Exremism). Het zal de strategieën identificeren en analyseren die worden gebruikt door religieuze leiders voor intra- en interreligieuze betrokkenheid om de gevolgen van gewelddadig extremisme en uitsluiting in hun gemeenschappen te overwinnen.
Het onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen richt zich op de vraag hoe religieuze actoren de discussie over het recht op FoRB benaderen binnen hun eigen gemeenschappen (intra-religieus), met andere religieuze gemeenschappen (inter-religieus) en met andere niet-religieuze actoren (extra-religieus), waaronder de overheid (nationaal en internationaal) en het maatschappelijk middenveld (nationaal en internationaal). In het bijzonder richt het project zich op de vraag hoe religieuze actoren omgaan met de sociaal-politieke gevoeligheden die samenhangen met concepten, praktijken en discoursen als "religie", "geloof", "vrijheid" en "mensenrechten" in interculturele contexten. De onderzoekers van beide universiteiten werken samen en brengen de resultaten samen in een rapport.
Het Joint Initiative for Strategic Religious Action (JISRA) is een samenwerkingsverband van 50 maatschappelijke organisaties gevestigd in Ethiopië, Indonesië, Irak, Kenia, Mali, Nigeria en Oeganda (met ondersteunende lobby en belangenbehartiging in Europa en de VS). Dit internationale, interreligieuze partnerschap voert een vijfjarig programma uit om vreedzame en rechtvaardige samenlevingen te bevorderen waar iedereen vrijheid van godsdienst en overtuiging geniet (FORB). Het consortium ondersteunt religieuze actoren - met name vrouwen en jongeren - om een speler te worden in het bevorderen van vrede en inclusie en het belang hiervan te behartigen.
Het consortium bestaat uit Mensen met een Missie (penvoerder van het consortium), Search for Common Ground, Tearfund NL/UK en Faith to Action Netwerk. Zie voor meer informatie over het JISRA-project de websites van de consortiumpartners. Tearfund, Mensen met een Missie, Search for Common Ground, Faith to Action Network.