Simon Polinder is momenteel postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht. Hij is verbonden aan het project Reimagining Religion, Security and Social Transformation, onderdeel van de onderzoeksagenda van het Joint Initiative for Strategic Religious Action (JISRA) programma.
De afgelopen jaren was hij associate lector aan de Christelijke Hogeschool Ede. Hij werkte met verschillende organisaties (o.a. Lelie zorggroep, Woord en Daad en de CHE) aan het vormgeven van hun organisatie identiteit en de professionele identiteit van de medewerkers, met behulp van kwalitatieve, kwantitatieve en actiegerichte onderzoeksmethoden. Zie voor een deel van de publicaties de HBO kennisbank.
Hij studeerde Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen (MA) aan de Universiteit Utrecht, Politieke Filosofie (MA) aan de Vrije Universiteit Amsterdam en volgde diverse cursussen over religie, conflict, vredesopbouw en godsdienstvrijheid aan het Berkley Center for Religion, Peace and World Affairs aan de Georgetown University in Washington D.C. Hij deed zijn promotieonderzoek aan de Faculteit Theologie en Godsdienstwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen en de Faculteit Geesteswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn proefschrift gaat over religie en internationale betrekkingen
Hij was vier jaar docent bij de afdeling Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie van de Rijksuniversiteit Groningen. Ook werkte hij als onderzoeker bij Prisma, een vereniging van christelijke organisaties voor ontwikkelingssamenwerking.
Hij is redacteur (samen met Govert Buijs) van de bundel Christian Faith, Philosophy and International Relations: the Lamb and the Wolf (Leiden, Boston: Brill, 2019).
Zijn meest recente boek (met Menno Kamminga) is Hope in Times of Division. Het verhaal van Reinhold Niebuhr en zijn lessen voor de wereld. Met een voorwoord van Beatrice de Graaf en een aanbeveling van Arend Jan Boekestijn.