Rebekah Ahrendt is universitair hoofddocent muziekwetenschap. Momenteel is ze vicevoorzitter van de COST-actie EarlyMuse en directeur van de International Musicological Society. Voorheen was ze Assistant Professor of Music aan Yale University en Mellon Postdoctoral Fellow in the Humanities aan Tufts University. Ze heeft gastbeurzen gehad aan St John's College, Oxford en het Max Planck Instituut voor de Geschiedenis van de Wetenschap, Berlijn, en is ontvanger van de Scaliger Fellowship aan de Universiteit Leiden. Ze is afgestudeerd aan de Universiteit van Californië in Berkeley en het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en identificeert zich ook als performer en opnameartiest.
Ahrendt heeft een sterke onderzoeksaanwezigheid binnen haar kerndeskundigheid - de (zeer) lange zeventiende eeuw - en in bredere domeinen zoals muziekgeschiedenis en politiek/internationale betrekkingen/diplomatie. Haar ervaring als docent, begeleider en adviseur is eveneens breed en omvat de kennis die ze heeft opgedaan als musicus, journalist, bibliotheekcatalogus, medewerker van een platenzaak en bestuurder.
Ahrendt stelt voor om op een muzikale manier over mobiliteit na te denken, door de processen te traceren waarmee ideeën, mensen en praktijken worden getransponeerd. Dergelijke interesses vragen om ongebruikelijke en onverwachte bronnen. Als zelfverklaarde ‘archiefrat’ is een van Ahrendt's meest opwindende ontdekkingen een koffer vol onbestelde post van rond 1700. Het daaruit voortvloeiende project over de Brienne-collectie, Signed, Sealed, and Undelivered (SSU), kreeg wereldwijde media-aandacht en mondde uit in een door het team geschreven artikel in Nature Communications (2021). Haar expertise in vroegmoderne Nederlandse bronnen resulteerde ook in een uitnodiging voor de BBC televisieserie Who Do You Think You Are?, waarin ze Sir Andrew Lloyd Webber hielp zijn muzikale en genealogische wortels te traceren (seizoen 20, aflevering 1, 2023).
Haar aandacht voor on-the-ground perspectieven en doorleefde ervaringen over de longue durée heeft haar er ook toe gebracht om de impact van wetgeving en beleid op de mogelijkheden van muzikale expressie te onderzoeken. Ze is mederedacteur van Music and Diplomacy from the Early Modern Era to the Present (Palgrave Macmillan, 2014) en heeft samen met wetenschappers, praktijkmensen en staatshoofden opgetreden op evenementen georganiseerd door het Center on Public Diplomacy van de Annenberg School for Communication and Journalism (University of Southern California), Sciences Po (Parijs), Yale University en de University of North Carolina. Meer recentelijk heeft ze geschreven het hoofdstuk "Politics" in Bloomsbury's A Cultural History of Western Music in the Enlightenment.