Dr. R.L. (Roeland) Berendsen

Dr. R.L. (Roeland) Berendsen

Onderzoeker
Plant-Microbe Interactions
030 253 4011
r.l.berendsen@uu.nl

“Door planten te kweken die beter bestand zijn tegen ziekteverwekkers en insecten en door biologische bestrijdingsmiddelen zoals wij die ontwikkelen, kan de landbouw voldoen aan de toekomstige eisen van de consument met behoud van het milieu.”

Onderzoeksfocus: plantenmicrobiomen, biologische alternatieven voor chemische gewasbeschermingsmiddelen

Roeland Berendsen is als onderzoeker verbonden aan de Plant-Microbe Interactions groep, onderdeel van het Institute of Environmental Biology. Zijn onderzoek is gericht op microben, die cruciaal zijn voor de gezondheid van plantenwortels en in tienduizenden soorten bestaan. Recent onderzoek naar de interactie tussen planten en micro-organismen heeft aangetoond dat planten bij een aanval van ziekteverwekkers of insecten selectief nuttige microben aan kunnen trekken om ze te helpen. Op deze manier beschermen ze niet alleen zichzelf, maar ook toekomstige generaties planten die in dezelfde bodem zullen groeien.

Een beter begrip van dit proces biedt nieuwe mogelijkheden om gewasplanten beter hun microben te laten gebruiken bij het afweren van ziekten. Daarnaast zou deze ‘roep om hulp’ van planten aan het wortelmicrobioom een integraal onderdeel kunnen zijn van de immuunrespons van planten. Roeland Berendsen’s onderzoek richt zich op de mechanismen waarmee planten deze microben aantrekken, hiermee navolgers beschermen en wat het belang is van deze erfenis voor volgende plantengeneraties. De onderzoeksgroep biedt hiermee een basis voor de ontwikkeling van duurzame strategieën voor ziekteresistentie in gewassen met minder gebruik van meststoffen of pesticiden.

Naast zijn onderzoeksactiviteiten begeleidt Roeland Berendsen ook de mastercursus ‘Major Research Project’, waarbij studenten vraagstukken uit de Life Sciences om leren zetten naar een uitvoerbaar onderzoeksproject.

Interessegebieden:

  • Microben
  • Duurzame bestrijdingsmiddelen
  • Gewasbescherming
  • Immuunrespons van planten
  • Rhizosfeer