Dr. R.J. (Roland) Geraerts

Buys Ballotgebouw
Princetonplein 5
Kamer BBG-4.08
3584 CC Utrecht

Dr. R.J. (Roland) Geraerts

Universitair hoofddocent
Geometric Computing
030 253 3977
r.j.geraerts@uu.nl

Onderzoek en onderwijs

Roland Geraerts is een universitair hoofddocent in de divisie Geometric Computing van het departement Informatica (Universiteit Utrecht). Hij verkreeg zijn PhD voor zijn onderzoek naar bewegingsplanning van robots gebaseerd op sampling. Hij bestudeerde kwaliteitsaspecten van paden en wegenkaarten. Zijn huidig onderzoek richt zich op simulatie van mensenmassa's in games en virtuele werelden. Momenteel richt hij zich op spatial en high-performance computing in bv digitale tweelingen van steden en gebouwen. Hij geeft een cursus over crowdsimulatie. Verder heeft hij de Creative Game Challenge georganiseerd en is hij een van de oprichters van de jaarlijkse conferentie over Motion in Games.

Valorisatie en Outreach

Hij heeft meer dan 10 simulatieprojecten uitgevoerd, waaronder het doen van loopstroomstudies voor de Grand Départ of the Tour de France, voor Schiphol, en evacuatiestudies voor enkele metrostations in de Amsterdamse Noord/Zuidlijn. 

In zijn startup, uCrowds, brengt hij simulatiesoftware naar de markt. Hij heeft met zijn team een simulatieprogramma, SimCrowds, ontwikkeld dat het onderzoek naar crowdsimulatie verenigt. Daarnaast heeft uCrowds een interactieve simulatie-engine ontwikkeld die met 500.000 realtime agents op een consumer PC en 1M+ in een cloud-omgeving de snelste engine ter wereld is. Hiermee zijn o.a. opdrachten uitgevoerd voor loopstroomonderzoeken van de Vuelta, evacuatiestudies voor het stand in Rotterdam, en simulaties voor het Stadskantoor in Utrecht om de effecten door te rekenen van social distancing. Hij heeft een project gedaan voor het ministrie van BZK om te bepalen hoe lang kiezers over het stemproces zullen doen voor de Tweedekamerverkiezing in maart 2021. uCrowds is een van de winnaars van de Academic Startup Competition 2020. 

Hij doet verder onderzoek naar user interaction in combinatie met interactive, augmented-reality table tops. In september 2023 heeft zijn team een permanente expositie in het Universiteitsmuseum in Utrecht gerealiseerd.


Interactieve simulatietafel van mensenmassa's