Prof. dr. Ronette Gehring

Prof. dr. Ronette Gehring

Hoogleraar
Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS)
r.gehring@uu.nl

Mijn onderzoek richt zich op het begrijpen waarom verschillende diersoorten—en individuen binnen een soort—anders reageren op geneesmiddelen, toxines en nutriënten. Met behulp van computationele tools en fysiologisch gebaseerde farmacokinetische/farmacodynamische (PBK/PD) modellen integreer ik gegevens uit laboratoriumstudies, klinische gevallen en veldobservaties, met als doel de biologische en mechanistische basis van deze verschillen te achterhalen. Dit werk ondersteunt de ontwikkeling van evidence-based doseringsstrategieën voor diergeneesmiddelen zoals antimicrobiële middelen, antiparasitica en analgetica, met als doel het verbeteren van behandeluitkomsten, het verminderen van bijwerkingen en resistentie, en het beperken van de impact op het milieu. Daarnaast zet ik mij in voor de ontwikkeling van New Approach Methodologies (NAMs) binnen de risicobeoordeling van chemische stoffen, om de afhankelijkheid van dierproeven te verkleinen en meer voorspellende, diervriendelijke benaderingen in de veterinaire en biomedische wetenschappen te bevorderen.

Projecten
Project
Ontwikkeling van antivirale formuleringen voor de behandeling van feliene infectieuze peritonitis (FIP) 01-01-2025
Algemene projectbeschrijving

Dit onderzoeksproject onderzoekt de inter- en intra-individuele variabiliteit in de absorptie van antivirale middelen die worden gebruikt voor de behandeling van feliene infectieuze peritonitis (FIP). Het project heeft als doel de relatie tussen blootstelling aan het geneesmiddel en het therapeutisch effect beter te begrijpen. Deze kennis zal worden gebruikt om doseringsstrategieën te optimaliseren, zodat elke kat een effectieve en veilige dosis ontvangt, met als uiteindelijk doel het verbeteren van de behandelresultaten bij FIP.

Rol
Onderzoeksleider
Financiering
Anders
Project
Risicofactoren voor doxorubicine-geïnduceerde cardiotoxiciteit bij honden met multicentrisch B-cellymfoom 01-08-2024
Algemene projectbeschrijving

Dit onderzoeksproject richt zich op het identificeren van risicofactoren voor hartschade (cardiotoxiciteit) veroorzaakt door doxorubicine, een veelgebruikt chemotherapiemiddel bij honden met multicentrisch B-cellymfoom. Hoewel doxorubicine effectief is, kan het het hart beschadigen, vooral na meerdere toedieningen. Het doel van de studie is om een methode te valideren waarmee de doxorubicinespiegels in het bloed van honden betrouwbaar kunnen worden gemeten, en om te begrijpen hoe factoren zoals ras, gewicht en leverfunctie invloed hebben op de concentratie van het middel en mogelijke hartschade. Door deze factoren te analyseren, wil het project bijdragen aan veiligere, op het individu afgestemde behandelschema’s, en zo de uitkomst voor honden met kanker verbeteren.

Rol
Onderzoeksleider
Financiering
Anders
Project
Veilige en effectieve pijnbestrijding voor veterinaire patiënten 01-01-2024
Algemene projectbeschrijving

Dit onderzoeksproject richt zich op de toepassing van farmacokinetische/farmacodynamische (PK/PD) modellering, waaronder fysiologisch gebaseerde modellen, om de pijnbestrijding bij veterinaire patiënten te verbeteren. Door te simuleren hoe pijnstillers zich in het lichaam gedragen en hoe ze op hun aangrijpingspunten werken, wil het project bijdragen aan de selectie van geschikte analgetica en de verfijning van doseringsschema’s. Het uiteindelijke doel is om veilige, effectieve en op het individu afgestemde pijnverlichting voor dieren te realiseren, ter ondersteuning van onderbouwde besluitvorming in de veterinaire pijnbestrijding.

Rol
Onderzoeksleider
Financiering
Anders
Project
Kunstmatige Koe-model 01-09-2022 tot 31-08-2026
Algemene projectbeschrijving

Om het gebruik van dierproeven te verminderen, worden in Nederland en internationaal innovatieve modelleringsinstrumenten ontwikkeld om het gedrag van (nieuwe) stoffen te voorspellen – zoals toevoegingsmiddelen, diergeneesmiddelen, mycotoxines, bioactieve stoffen en contaminanten. Het project ‘Kunstmatige Koe’ bouwt voort op bestaande fysiologisch gebaseerde kinetische (PBK) modellen en ontwikkelt deze verder tot praktisch toepasbare computermodellen. Tegelijkertijd worden eenvoudige en geavanceerde koe-specifieke in vitro- (zoals organoïden) en in silico-modellen ontwikkeld en toegepast om de absorptie, distributie, het metabolisme en de excretie (ADME) van stoffen te bestuderen. Deze modellen leveren stofspecifieke parameters die direct ingevoerd kunnen worden in het PBK-model.

Rol
Onderzoeksleider
Financiering
2e geldstroom - NWO
Overige projectleden
  • Marije Strikwold (Hogeschool Van Hall-Larenstein)
Project
TK Plate 2.0 18-02-2022 tot 18-08-2025
Algemene projectbeschrijving

TK Plate 2.0 is een uitbreiding van het open-source EFSA-platform TK-Plate, dat fysiologisch gebaseerde kinetische (PBK), kinetisch-dynamische (PBKD), toxicokinetisch-toxicodynamische (TK-TD) en dynamic energy budget (DEB) modellen integreert voor mensen en voedselproducerende dieren. Het platform biedt een gebruiksvriendelijke grafische interface waarmee deze modellen kunnen worden toegepast voor de risicobeoordeling van pesticiden, voedings- en diervoederadditieven en contaminanten.

Er is een toenemende behoefte om deze modellen uit te breiden van enkelvoudige stoffen naar combinaties van meerdere chemische stoffen en biologische stressoren bij landbouw- en wilde zoogdiersoorten, evenals bij vogels. Hiervoor is diepgaandere kennis nodig van de toxicokinetische en toxicodynamische processen die blootstelling aan chemicaliën koppelen aan nadelige gezondheidseffecten in verschillende diersoorten.

Innovatieve methoden zoals allometrische schaling, QSAR, machine learning en deep learning kunnen ondersteuning bieden bij het voorspellen van belangrijke parameters zoals verdeling, metabolisme, kinetiek, bioaccumulatie en interacties tussen substraten en enzymen of transporteiwitten. Ook moet het effect van biologische stressoren en dierenwelzijn op deze TK- en TD-processen worden geïntegreerd.

Het uiteindelijke doel is het verder ontwikkelen van biologisch onderbouwde modellen die complexere risicobeoordelingsvragen kunnen beantwoorden over chemische mengsels, biologische stressoren en welzijnscondities bij diersoorten die relevant zijn voor voedsel- en voerveiligheid.

Rol
Onderzoeksleider
Financiering
3e geldstroom - EU
Project
Optimaliseren van antimicrobiële therapie bij dieren 04-01-2021
Algemene projectbeschrijving

Dit onderzoeksproject heeft als doel de antimicrobiële therapie bij dieren te optimaliseren door kennis van de farmacokinetiek en farmacodynamiek van antimicrobiële middelen te integreren. Door behandelingsstrategieën af te stemmen op zowel lokale als internationale richtlijnen voor antimicrobiële stewardship, ondersteunt het project het verantwoord gebruik van antibiotica in de diergeneeskunde. Het uiteindelijke doel is het verbeteren van de selectie en dosering van antimicrobiële middelen bij dieren, om zo de behandelresultaten te verbeteren en het risico voor de volksgezondheid en het milieu te verkleinen.

Rol
Onderzoeksleider
Financiering
2e geldstroom - NWO
Afgesloten projecten
Project
ALTERNATIVE: Het bouwen van een Platform voor het Opsporen van de Cardiotoxiciteit van Chemische Stoffen 01-10-2021 tot 31-03-2025
Algemene projectbeschrijving

Het Horizon 2020-onderzoeksproject ALTERNATIVE ontwikkelt een innovatief platform dat nieuwe benaderingsmethodologieën (NAM’s) integreert als alternatief voor dierproeven om de cardiotoxiciteit van chemische stoffen te beoordelen. Dit nieuwe platform stelt regelgevende instanties en de industrie in staat om op kosteneffectieve wijze cardiotoxische co-blootstellingen aan industriële chemicaliën en geneesmiddelen te identificeren, kwantificeren en voorkomen.

Rol
Onderzoeksleider
Financiering
3e geldstroom - EU
Projectleden