Prof. dr. ir. R.C.H. (Roel) Vermeulen

Hoogleraar
One Health Epidemiology Chemical Agents
r.c.h.vermeulen@uu.nl

“Het exposoom is de missing link tussen gen en gezondheid.”


Roel Vermeulen is hoogleraar Milieu-epidemiologie en exposoom analyse en directeur van het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS). Hij bekleedt een adjunct hoogleraar functie bij het Julius Centrum, UMC Utrecht en een gasthoogleraarschap bij Imperial College London.

Onderzoek gericht op omgevingsrisicofactoren

Zijn wetenschappelijk onderzoek richt zich op omgevingsrisicofactoren voor kanker en neurologische ziekten met een sterke nadruk op de integratie van epidemiologie, hoogwaardige blootstellingsbeoordeling en moleculaire biologie in multidisciplinaire onderzoeken.

Een van zijn belangrijkste onderzoeksgebieden is de exploratie van nieuwe methoden voor het kwantificeren van het exposoom. Het exposoom staat voor alle externe factoren, de samen en in interactie met elkaar, onze gezondheid beïnvloeden. Wat we eten en drinken, de lucht die we inademen, onze sociale interacties en leefstijlkeuzes zoals roken en lichaamsbeweging, het zijn voorbeelden van niet-genetische factoren die invloed hebben op gezondheid. Ook de biologische reactie van een individu op deze factoren is onderdeel van het exposoom, dat voor maar liefst zeventig procent het ontstaan van chronische ziekten beïnvloedt. De overige dertig procent is afhankelijk van erfelijkheid, het genoom. 

Op vrijdag 26 maart 2021 had Roel Vermeulen een absolute primeur in de 385-jarige geschiedenis van de UU: een Diesrede op de fiets. Hij vertelde over het exposoom en nam de kijker mee de stad in, naar een aantal living labs, om te laten zien hoe we morgen samen maken. Benieuwd naar zijn hele verhaal? Kijk het terug op het YouTube kanaal van de UU.

 

 

Leeropdracht
Milieu-epidemiologie en exposoom analyse
Oratiedatum
22-06-2018