P.T. (Paulien) van Bentum MSc

P.T. (Paulien) van Bentum MSc

Onderwijscoördinator
Scheikunde Algemeen
Education Institute Chemistry
030 253 7659
p.t.vanbentum@uu.nl
Expertises
Onderzoeksthema's

Sinds november 2015 ben ik werkzaam als instroomcoördinator scheikunde en docent scheikundepractica. Daarnaast ben ik coördinator alumnirelaties scheikunde en secretaris van de kamer scheikunde (de examencommissie scheikunde). Als instroomcoördinator ben ik betrokken bij de meeloopdagen en Open Dagen voor Scheikunde en Molecular Life Sciences. Verder organiseer ik klassenbezoeken voor verschillende scheikundepractica en coördineer ik het rondreizend gaschromatografie & katalyse practicum (www.gcindeklas.nl), waarbij scheikundestudenten scholen door heel Nederland bezoeken.

 

 

Daarnaast ben ik bezig met de afronding van mijn PhD onderzoek bij de groep Membraan Biochemie & Biofysica, onder supervisie van Dr. Eefjan Breukink. Een aantal begrippen die mijn onderzoeksinteresse karakteriseren, zijn: biochemie, bacterien, lipiden, membranen, bacteriele celwand synthese en eiwit secretie. Een aantal technieken die ik gebruik in mijn onderzoek zijn: dunnelaag chromatografie (TLC), eiwit zuiveringstechnieken, in vitro celwand synthese assays, membraan (lipiden) isolatie en kwantificatie, biochemische assays, massa spectrometrie, (ultra)centrifugatie en HPLC.  Hieronder is een korte omschrijving van mijn onderzoeksproject te vinden.

 

 Invloed van de membraanlipiden samenstelling op eiwitsecretie door Bacillus subtilis

Bacillus subtilis is een populair micro-organisme voor de industriële productie van enzymen (bijvoorbeeld amylases in wasmiddelen). Het is een veel voorkomend, niet-pathogene bacterie die wordt gevonden in de grond. De eigenschap om eiwitten in zijn omgeving uit te scheiden, maakt het tot een interessante enzym producent voor bedrijven. Deze eigenschap vermijdt problemen met het openbreken van cellen om de eiwitten van interesse te zuiveren. Door bepaalde eigenschappen van de bacterie te veranderen, hoopt Paulien de eiwit secretie efficiëntie te verhogen. De focus ligt daarbij op het membraan en de celwand , omdat dit de twee belangrijkste hindernissen zijn voor een eiwit om gesecreteerd te kunnen worden. Om de rol van membraan lipiden op secretie te onderzoeken, zal er een serie mutanten gemaakt worden met een veranderde lipiden samenstelling en hiervan zal de eiwit secretie efficiëntie bepaald worden.