Dr. P. (Peter) Kuipers Munneke

Universitair docent
Dynamics Meteorology
p.kuipersmunneke@uu.nl

Peter Kuipers Munneke werkt aan het Instituut voor Marien en Atmosferisch onderzoek (IMAU) in de groep Ice and Climate. In deze groep wordt onderzoek gedaan naar ijskappen en zeespiegel miljoenen jaren geleden, maar ook nu en voor de komende eeuwen.

Het onderzoek binnen de Ice and Climate-groep op het IMAU kent drie zwaartepunten:

  1. Regionaal modelleren van het oppervlak van de ijskappen van Groenland. Hiermee wordt de wisselwerking tussen de ijskappen en het veranderende klimaat bestudeerd.
  2. Automatische weerstations. Al meer dan 25 jaar is het IMAU mondiaal leidend in het ontwikkelen van automatische meetstations die geplaatst worden op ijskappen en gletsjers wereldwijd.
  3. Zeespiegel en de kust. Regionale variaties in de zeespiegelstijging kunnen heel groot zijn, en de impact van zeespiegelstijging kan regionaal ook sterk verschillen. Ook hiernaar doet het IMAU onderzoek, zowel voor het verre verleden van miljoenen jaren geleden, als voor het heden en de nabije toekomst.

Het onderzoek van Peter Kuipers Munneke richt zich op de eerste twee zwaartepunten. Specifiek kijkt hij daarbij naar de sneeuwlaag die boven op de ijskappen van Groenland en Antarctica ligt. Die sneeuwlaag warmt op en smelt af. Maar op sommige plaatsen neemt ook de sneeuwval toe en dat compenseert de afbraak van de sneeuwlaag. Op Groenland is de belangrijkste vraag van onderzoek hoeveel van het smeltwater dat op de ijskap ontstaat ook daadwerkelijk in de oceaan terechtkomt. Een deel van het smeltwater bevriest namelijk weer in de sneeuwlaag. Op Antarctica richt Peters onderzoek zich op een andere vraag. Daar liggen grote drijvende gletsjers. Deze ijsplaten houden het landijs tegen, als een kurk op een fles. Doordat de sneeuwlaag op sommige ijsplaten verdwijnt kunnen de ijsplaten instabiel worden en afbreken. Peters onderzoek draagt bij aan een beter begrip van deze processen.