Prof. ir. Klaas van Egmond

Prof. ir. Klaas van Egmond

Hoogleraar
Environmental Sciences
n.d.vanegmond@uu.nl

Prof ir N D (Klaas) van Egmond is sinds 1972 milieuonderzoeker geweest. Na binnen het RIVM verschillende jaren leiding te hebben gegeven aan het luchtonderzoek en het bodem- en wateronderzoek, was hij vanaf 1988 als directeur Milieu verantwoordelijk voor het RIVM-milieuonderzoek als geheel. Van 2004 tot 2008 was hij directeur van het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP).

Sinds 1 januari 2008 is Klaas van Egmond full time hoogleraar Geowetenschappen aan de Universiteit van Utrecht; voordien was hij buitengewoon hoogleraar. Hoewel hij eind 2011 met emiritaat ging, is hij nog steeds enkele dagen per week aan de universiteit verbonden.

Hij maakt deel uit van het Utrecht Sustainability Institute (USI) en is mede-initiatiefnemer van het Sustainable Finance Lab. Daarnaast is hij ondermeer kroonlid van de SER, voorzitter van de wetenschappelijke adviesraad van het KNMI, adviseur bij de Triodos bank en bestuurslid van het NatuurCollege.

Klaas van Egmond houdt zich in toenemende mate bezig met de culturele kanten van het milieu- en duurzaamheidsvraagstuk. Hij heeft daarover recent boeken gepubliceerd onder de titels ‘Een Vorm van Beschaving’ (Uitgeverij Christofoor; 3e druk 2013) en 'Sustainable Civilization' (Palgrave Macmillan, 2014) . Voor meer informatie; zie www.klaasvanegmond.nl