Dr. Noortje de Boer

Universitair docent
Public Governance and Management
030 253 9919
n.c.deboer@uu.nl

Noortje de Boer doet onderzoek en geeft les over Publiek Management. Zij is expert op het gebied van het contact tussen de overheid en burgers. In haar onderzoek richt zij zich op dit contact aan de ‘frontlinie’, dus: de contactambtenaren zoals politieagenten, sociaal werkers of verplegers en de mensen die zij tegenkomen als zij hun werk doen.

 

Noortje doet aan de ene kant onderzoek naar het gedrag van contactambtenaren (bijvoorbeeld door te kijken naar de rol van automatisering van besluitvorming en transparantie). Aan de andere kant doet zij onderzoek naar de mensen die contactambtenaren tegenkomen (bijvoorbeeld in haar werk over stereotypen over contactambtenaren). In haar onderzoek richt zij zich regelmatig op kwetsbare groepen, zoals mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of vrouwen zonder betaalde baan.

 

Methodologisch is zij expert op het gebied van kwantitatieve methoden zoals grootschale experimenten en vragenlijsten. In haar experimentele werk gebruikt zij regelmatig gedragsinterventies.

 

Haar onderzoek is gepubliceerd in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften in haar vakgebied, zoals Public Administration Review (PAR), Public Management Review (PMR), Journal of European Public Policy (JEPP) en Public Administration (PA).

 

Noortje won verschillende prijzen. In 2022 won zij de publicatieprijs van Vide (de beroepsvereniging voor toezichthouders, inspecteurs, handhavers en evaluatoren) voor haar artikel 'Automation and Discretion'. Ook won zij in 2022 de Best Paper Award van de EGPA Permanent Study Group Behavioral Public Administration. In 2021 won zij de Best Dissertation Award van de Academy of Management (public and nonprofit division) voor haar proefschrift 'On the outside looking in: Transparency at the frontline'. Voor deze prijs werden 27 internationale proefschriften genomineerd. In 2020 won zij de Outstanding Reviewer Award van het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Public Administration Theory and Practice (JPART). 

 

Noortje is co-chair van Netherlands Institute of Governance (NIG) onderzoeksgroep 'Street-level bureaucracy of the 21st century'. Ook is zij Editorial Board member van het wetenschappelijke tijdschrift Public Administration Review (PAR). In 2023 zat zij in de organisatiecommissie van de 2023 Public Management Research Conference die USBO heeft georganiseerd. 

Noortje was bijna drie jaar Managing Director van het Netherlands Institute of Governance (NIG). Daar was zij hoofdverantwoordelijk voor het jaarlijkse congres, wat een van de belangrijkste en grootste congressen is in haar vakgebied met 200-250 deelnemers. Noortje verdedigde haar proefschrift in 2020 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en was visiting researcher aan de Universiteit van Kopenhagen.