Prof. dr. M.R. (Michiel) van den Broeke

Prof. dr. M.R. (Michiel) van den Broeke

Hoogleraar
Dynamics Meteorology
030 253 3169
m.r.vandenbroeke@uu.nl

“We meten en modelleren precies hoe het klimaat de ijskappen beïnvloedt.”

Onderzoeksfocus: Polaire klimaatverandering, massabalans van ijskappen, zeespiegelstijging

Michiel Van den Broeke is hoogleraar polaire meteorologie aan de Faculteit Bètawetenschappen van de Universiteit Utrecht en verbonden aan het Instituut voor Marien en Atmosferisch Onderzoek Utrecht (IMAU). In 2015 werd hij gekozen als lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Studie van de grote ijskappen van Groenland en Antarctica

Zijn belangrijkste onderzoeksinteresse op dit moment is het begrijpen van het verleden, het heden en de toekomst van het klimaat en de massabalans van de grote ijskappen van Groenland en Antarctica. Voor zijn werk voerde hij experimenten uit op het ijs van Antarctica, Groenland, Spitsbergen, IJsland en andere gletsjers. Zijn groep combineert experimenteel veldwerk ( in situ meteorologische experimenten, automatische weerstations en observaties van de massabalans aan het oppervlak) met mondiale en regionale klimaatmodellen, dit laatste in nauwe samenwerking met de onderzoeksafdeling van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). Zijn onderzoeksgroep maakt ook gebruik van informatie die wordt verzameld door satellieten om de modelresultaten te evalueren.


Zijn onderzoek maakt deel uit van een groot internationaal netwerk van tientallen onderzoeksinstituten in verschillende landen, met als uiteindelijk doel de interactie tussen ijs en klimaat beter te begrijpen om zo de toekomstige stijging van de zeespiegel nauwkeuriger te kunnen voorspellen, hetgeen van groot belang is voor laaggelegen delta's zoals Nederland. Misschien wel de belangrijkste taak is het opleiden van een nieuwe generatie fysische klimaatwetenschappers. Deze moeten in staat zijn een beter begrip te krijgen van de interactie tussen atmosfeer, oceaan en ijs, allemaal cruciale componenten van het klimaatsysteem.


 

Leeropdracht
Polaire Meteorologie
Oratiedatum
24-09-2009