Dr. Maryse Chappin

Dr. Maryse Chappin

Universitair hoofddocent
Innovation and Sustainability
030 253 6773
m.m.h.chappin@uu.nl
Projecten
Project
Mediawijsheid van UU studenten bevorderen om te leren de betrouwbaarheid van digitale informatie te evalueren 01-01-2024 tot 31-12-2024
Algemene projectbeschrijving

Het is belangrijk dat studenten in vakken die ze volgen of voor hun scriptie betrouwbare bronnen kunnen gebruiken. Daarbij kan het ook handig zijn van online nieuwsartikelen gebruik te maken.

Dit educatieve onderzoeksproject van de Universiteit Utrecht werkt samen met Sourcer (https://getsourcer.com), een organisatie die een tool levert die studenten helpt zelf de betrouwbaarheid van online nieuwsartikelen te beoordelen. We willen graag weten wat de ervaringen zijn van studenten met deze tool.

Daarom vragen we studenten in dit exploratieve project of ze deze tool voor ons zouden kunnen testen. Deelname is uiteraard geheel vrijwillig. Bovendien kunnen ze op elk moment besluiten hun deelname te stoppen, als ze zich later zouden bedenken. Ze ondertekenen ook een informed consent formulier. De ethische commissie van REBO heeft dit educatieve onderzoeksproject goed gekeurd. 

Als studenten meedoen, dan installeren we de tool op de laptop die ze gebruiken als ze op zoek gaan naar online nieuwsartikelen voor een vak of hun scriptie. Dit is een tracker die ze alleen gebruiken voor de online nieuwsartikelen die ze volgen en hoe ze daarmee werken. Dus alleen de resultaten van hun zoekacties naar online nieuwsartikelen worden gevolgd (geanonimiseerd, niet tot hun persoon te herleiden), hun andere zoekacties op het internet worden niet gevolgd. En de antwoorden op de vragen over hun ervaringen met de Sourcer tool die we ze afloop van het project zullen stellen, kunnen evenmin tot hun persoon worden herleid. 

Rol
Uitvoerder
Financiering
3e geldstroom - overig YELS, Youth Education & Life Skills , strategisch thema Dynamics of Youth, Utrecht University
Overige projectleden
  • Wout Haakman MSc
Afgesloten projecten
Project
MECCA: Targeting Mental Models of Climate Change Risk to facilitate Climate Action 01-09-2019 tot 31-05-2023
Algemene projectbeschrijving

MECCA aims to identify adaptation and mitigation strategies by analyzing the gap between stakeholder’s perceptions of change and risk and projected impacts of human activities under changing climatic conditions in East Africa (Lake Victoria) and West Africa (Lagos). For more information see: MECCA website

 

Rol
Uitvoerder
Financiering
2e geldstroom - NWO