Dr. Martijn Kuller

Universitair docent
Milieu-natuurwetenschappen

Ik ben Universitair Docent Nature-Based Solutions en Water aan het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling van de Universiteit Utrecht. Mijn onderzoek richt zich op stedelijk waterbeheer, “nature-based solutions” en ruimtelijke beslismodellen voor duurzaam stedelijke waterbeheer, met als doel bij te dragen aan duurzame en klimaatbestendige stedelijke gebieden. Ik heb mijn PhD in Urban Water Management behaald aan Monash University in Australië, waar ik SSANTO ontwikkelde, een ruimtelijke analysetool die GIS en Multi-Criteria Decision Analysis (GIS-MCDA) integreert om de strategische planning van groene infrastructuur - zoals wadi's en groene daken - in steden te ondersteunen.

Mijn expertise in GIS-MCDA is toegepast in internationale projecten, met het doel ruimtelijke planningsprocessen met stakeholders te optimaliseren voor de implementatie van "nature-based solutions". Door meerdere criteria te combineren—van ecologische effecten tot sociale voorkeuren—maakt mijn werk in GIS-MCDA inclusievere en effectievere besluitvormingsprocessen mogelijk in stedelijke en omgevingsplanning.

In het verleden heb ik heb onderzoeksposities bekleed bij verschillende internationaal erkende instellingen, waaronder het Zwitserse Federale Instituut voor Aquatische Wetenschappen en Technologie (Eawag), Université Laval in Quebec en de University of New South Wales in Sydney. Mijn werk heeft bijgedragen aan projecten op het gebied van overstromingswaarschuwingssystemen voor West-Afrikaanse landen, de modellering van stedelijke waterkwaliteit en kwantiteit in Australië en blauw-groene infrastructuur in Canadese steden. Mijn recente Marie Sklodowska-Curie Fellowship, uitgevoerd bij Eawag en Université Laval, richtte zich op het ontwikkelen van beslismodellen om “nature-based solutions” beter toepasbaar te maken in stedelijke planning.

Bij de Universiteit Utrecht leg ik steeds meer nadruk op de rol van nature-based solutions, niet alleen voor waterbeheer maar ook voor het ondersteunen van biodiversiteit en ecologische connectiviteit binnen het stedelijk-landelijk continuüm. Door mijn onderwijs en begeleiding van MSc- en BSc-studenten wil ik een geïntegreerde benadering van duurzame planning bevorderen, waarbij biodiversiteit en veerkracht in zowel stedelijke als landelijke landschappen centraal staan.

Ik ben ook de hoofdontwikkelaar van SSANTO: Spatial Suitability Analysis Tool. SSANTO is een innovatieve ruimtelijk analysetool die is ontworpen om de planning van blauw-groene infrastructuur in stedelijke gebieden te optimaliseren. Door milieukundige, sociale, bestuurlijke en andere relevante criteria te integreren met de voorkeuren van belanghebbenden, helpt het steden de beste locaties voor natuurgebaseerde oplossingen te identificeren. Dit versterkt de weerbaarheid tegen klimaatverandering en bevordert rechtvaardige en duurzame stedelijke ontwikkeling. SSANTO is openlijk beschikbaar, online, en creëert intuïtieve geschiktheidskaarten die gebruikt kunnen worden voor de planning van groene-blauwe infrastructuur of andere ruimtelijke geschiktheidsvraagstukken. Voor meer informatie, bezoek de website of neem contact met mij op.

Verder ben ik actief lid van de IWA-werkgroep voor Nature-Based Solutions en heb gediend in wetenschappelijke commissies van conferenties zoals NOVATECH en Watermatex.