Margot Leger

Margot Leger

Promovendus
Sectie Entrepreneurship
m.j.m.leger@uu.nl

“Investeren in het chocoladeproductieproces voor binnenlandse consumptie in de landen waar de cacao wordt geoogst, kan kwaliteitsbanen opleveren.”

Onderzoeksfocus: waardeketen van cacaoproductie, opbouwen van ondernemerscapaciteit in cacaoproducerende landen, consumptiecultuur van chocolade

Margot Leger is in september 2017 begonnen met haar PhD aan de Utrecht University School of Economics (U.S.E.) . Ze is afgestudeerd aan Oxford met een MSc. in African Studies en aan Harvard met een B.A. in Geschiedenis en Literatuur. Door haar multidisciplinaire achtergrond heeft ze door de Stille Zuidzee, Afrika en Europa gereisd en gewerkt aan multimediaprojecten voor verschillende ontwikkelingsorganisaties, onderzoeksgroepen en bedrijven.

Leger’s onderzoek kijkt naar sociaal ondernemende processen en innovatie in waardeketens, met speciale focus op agri commodities in Sub-Sahara Afrika. Dit begint met het creëren van betere mogelijkheden voor degenen die aan het eind van de keten staan. Het is voor haar vanzelfsprekend om hiervoor de winsten in de cacaoketen dichter bij de productielocaties te plaatsen. "Mijn werk bestaat eruit om ondersteuning te geven bij de opbouw van een consumptiecultuur rond chocolade en om de verschillende manieren te laten zien waarop mensen hier een inkomen mee kunnen verdienen." Langzaam maar zeker beginnen er lokale bedrijfjes te ontstaan. De innovaties helpen om de binnenlandse markt voor chocolade te vergroten en lokale ondernemers minder afhankelijk te maken van de grote chocolademerken.

Interessegebieden:

  • Waardeketen van de cacaomarkt
  • Creëren van lokaal hoogwaardige banen
  • Verantwoord ondernemerschap binnen het chocoladeproductieproces