Miriam Wickham MSc

Heeft u wel eens van genderneutrale initiatieven gehoord? Bijvoorbeeld dat de NS ons nu "reizigers" i.p.v. "dames en heren" noemt, of dat de HEMA genderneutrale kleding voor kinderen verkoopt. Vraagt u zich af waar dat over gaat, waarom deze initiatieven ondernomen worden, of wat voor effecten ze hebben? Ik ook, en precies daar gaat mijn onderzoek over!


In mijn onderzoek kijk ik naar het binaire (vrouwelijk/mannelijk) gendersysteem in onze maatschappij en wat voor veranderingen daarin plaatsvinden tegenwoordig. Steeds meer mensen identificeren zich namelijk met bijvoorbeeld "non-binary" of "genderneutraal". Verder kijk ik naar de uitdagingen waar we allemaal voor staan met betrekking tot de overgang naar een meer inclusieve maatschappij en wat we kunnen doen om deze overgang soepeler te laten verlopen.

Op 12 december 2021 was ik uitgenodigd om over mijn onderzoek te vertellen, in het kader van een evenement ter ere van Erasmusprijswinnaar Grayson Perry. Tijdens dit evenement werd een documentaire van Perry vertoond in de Louis Hartlooper bioscoop in Utrecht, georganiseerd door ‘Movies that Matter’. Mijn presentatie vormde een inleiding op de documentaire, maar is  eveneens een samenvatting van mijn promotieonderzoek. Hieronder kun je een opname van mijn presentatie bekijken.