Marijn Zeijen is universitair docent bij de vakgroep Sociale, Gezondheids- en Organisatiepsychologie. Marijn geeft les in diverse vakken bij psychologie en begeleidt bachelor en masterscripties. Haar onderzoek richt zich op hormonale gezondheidsdynamieken in professionele setting, met een speciale focus op de invloed van de menstruele cyclus op werkprocessen en het welzijn van werknemers.
Onderzoeksonderwerp:
Veel vrouwen ervaren hormonale gezondheidsproblemen die hun werk beïnvloeden. Bijvoorbeeld, een op de drie vrouwen kampt met hevige menstruatiebloedingen en tussen de 45-91% ervaart menstruatiepijn, wat hun beroepsmatige functioneren aanzienlijk kan verstoren. Deze symptomen zijn algemener en hebben een grotere impact dan vaak wordt erkend.
Onderzoeksmethodologie:
Marijn onderzoekt hoe de menstruatiecyclus dagelijkse prestaties en welzijn op het werk beïnvloedt. Ze analyseert hoe menstruatie gerelateerde pijn en ongemak samenhangen met werkprocessen. Daarnaast onderzoekt ze factoren die de negatieve impact van cyclische processen kunnen verzachten, zowel op individueel niveau (zoals pijnperceptie en zelfsturingstrategieën) als op organisatieniveau (zoals leiderschap en psychologisch veiligheidsklimaat).
Maatschappelijke Impact:
Menstruele gezondheid is een taboe binnen de professionele omgeving. Marijn zet zich in voor het doorbreken van dit taboe door een sterke dialoog te ontwikkelen met de doelgroep en belangrijke stakeholders. Ze organiseert activiteiten die betrokkenheid stimuleren en het gesprek over dit onderwerp op gang brengen. Door deze (public engagement en stakeholder engagement) wil ze bijdragen aan beleid dat de behoeften van vrouwelijke werknemers ondersteunt en aansluit bij de uitdagingen van de samenleving.