Dr. Martine Veldhuizen

Universitair docent
Nederlands
Middeleeuwse Cultuur
m.d.veldhuizen@uu.nl

Martine Veldhuizen is gefascineerd door historische ideeën over de kracht van het gesproken woord. Opruien, beledigen, liegen en vloeken: in haar promotieonderzoek onderzocht ze deze zogenaamde ‘zonden van de tong’ in kerkelijke, juridische en ethische teksten in de Lage Landen (1300-1550). Ze publiceerde haar boek De ongetemde tong in 2014 bij Uitgeverij Verloren. Een vertaling is uitgebracht in 2017 door Brepols Publishers, Sins of the Tongue in the Medieval West.

Veldhuizen presenteerde haar onderzoek in De wereld draait door en voor Studium Generale en heeft onderwijs gegeven en ontworpen op het gebied van literatuur- en cultuurgeschiedenis. Dat deed ze aan de Universiteit Utrecht, William & Mary College (VS), University of Californië Los Angeles, Universiteit van Amsterdam en de Radboud Universiteit. Ze heeft verschillende beurzen ontvangen, zoals de Gerard CRM Humanities grant (Radboud Universiteit), een van het Fonds Doctor Catharine van Tussenbroek voor een onderzoeksverblijf van 3 maanden in de Huntington Library en van het Institute for Advanced Studies in the Humanities van de University of Edinburgh voor een fellowship aldaar.

Op het ogenblik werkt ze aan een onderzoek binnen het thema van de vrijheid van meningsuiting, in de periode net na de uitvinding van de boekdrukkunst (1450-1500). Ze ontving daarvoor van de Nederlandse Wetenschappelijke Organisatie (NWO-Veni) een beurs voor een 3-jarig onderzoek, met de projecttitel 'Waarheidssprekers. De mentaliteit achter opruiend spreekgedrag volgens narratieven in de eerste drukken in het Nederlands'. Daarnaast heeft Veldhuizen in samenwerking met Gent, Leuven en Edinburgh een NWO-internationaliseringsbeurs gekregen voor het opzetten van het wetenschappelijke netwerk Free speech in Europe, 1400-1750. Haar tweede onderzoekslijn is 'privacy', die ze zowel binnen haar discipline als in interdisciplinaire context ontwikkeld. Zo maakt ze deel uit van het interdisciplinaire onderzoeksteam The power of one, waarin privacy op de werkvloer een van de drie deelonderwerpen is. 

Veldhuizen was voorzitter van de Utrecht Young Academy tussen april 2020 en april 2022 en is een van de oprichters en board member van het Centre for Unusual Collaborations.Veldhuizen, dat onderdeel is van de strategic alliance tussen Eindhoven University of Technology, Wageningen University, Utrecht University and the University Medical Center Utrecht. 

 

‘Veldhuizen's work is a pleasant read and offers a refreshing view on ways in which texts may be analysed.’ Boekrecensie Parergon 35 (2018), p. 208-209.

Links