Dr. M.C. (Machteld) van Dierendonck

Dr. M.C. (Machteld) van Dierendonck

Gastonderzoeker
Voortplanting Paard
m.vandierendonck@uu.nl

Dr. Machteld van Dierendonck werkt de laatste 15-20 jaar als klinisch etholoog (gedragsbioloog) / klinisch diergedragstherapeut en dierwelzijnsspecialist. Dat wil zeggen dat ze werkt op het grensgebied van de diergeneeskunde en de biologie. Door haar brede maar ook gedetailleerde kennis over de ontwikkeling van (ab)normaal diergedrag en haar jarenlange (internationale) ervaring binnen de diergeneeskunde, is ze goed getraind om een dier in interactie met zijn omgeving te bestuderen.

Als klinisch etholoog paard behandeld ze paarden met gedragsproblemen reeds sinds 1992. Ze werkt vanuit een wetenschappelijke achtergrond, gebaseerd op fundamentele kennis over de interactie tussen hersenen, stress en gedrag met de gevolgen voor gedrag en welzijn. Ze heeft veel ervaring met systematisch onderzoek om te bepalen waar de oorzaak/oorzaken van een gedragsprobleem ligt. Daarnaast heeft ze ook veel ervaring op het gebied van het behandelen van paarden (en hun eigenaren) met een of meerdere gedragsproblemen, waaronder 7 jaar op de faculteit. Per 1 maart 2016 draait zij de Gedragspoli Paard.

Na vele jaren wonen en werken in het buitenland (Mongolië, Zweden, IJsland, Belgie, Italië, Nederland) is ze in 2006 gepromoveerd op een onderzoek naar The importance of social relationships in horses.

Ze geeft veel lezingen is en is betrokken bij (internationale) bijscholingen van dierenartsen en professionele diergedragstherapeuten; opleidingen in binnen- en buitenland; adviseert het ministerie, non profit organisaties en verschillende markt partijen - rechtbanken - verzekeringsmaatschappijen etc.

Accreditaties en andere aanstellingen

Machteld is erkend door de overkoepelende Europese Veterinair Specialisten organisatie ECAWBM als “associate” voor zowel Veterinair Diergedrag ((Veterinary) Behavioural Medicine) als Dierenwelzijn.

Ze heeft verder een eigen verwijskliniek: Equus Research en Therapy; is medeoprichter van Stichting Certipet en de International Society of Equitation Science (ISES).

Ze was betrokken bij het onderzoek voor de Welzijns Monitor Paard (WMP) en is de drijvende kracht achter het Keurmerk Paard en Welzijn dat uit de WMP is voortgevloeid.