Dr. Lieke Stelling

Universitair hoofddocent
Engels
Vroegmoderne literatuur
030 253 1950
l.j.stelling@uu.nl

Lieke Stelling studeerde Engelse literatuur aan de Universiteit Utrecht en University College London en vergelijkende literatuurwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Haar promotieonderzoek deed ze aan de Universiteit van Leiden, waarna ze in 2015 terugkeerde op het Utrechtse nest. Liekes onderzoek richt zich op zestiende- en zeventeende eeuwse literatuur, Shakespeare, religieuze bekering, de wisselwerking tussen humor en religie en vroegmoderne concepties van Europese identiteit.

Liekes eerste monografie, Religious Conversion in Early Modern English Drama (Cambridge University Press, 2019), haalde de shortlist van de Shakespeare’s Globe Book Award 2020. Haar huidige boekproject draagt als voorlopige titel “Faith in Jest: Humour and the Literature of the English Reformation,” en richt zich op de inclusieve en spanningsverlichtende aspecten van humor in de context van religieuze conflicten. Het onderzoek hiervoor werd gefinancierd met een Veni-beurs en een beurs van de Huntington Library.

Voor haar huidige project, "Discovering Europe in the Early Modern Period: How Literary Bestsellers Shaped a Diverse Community, 1517-1713," heeft ze een NWO-Vidi beurs gekregen (2022-2026). Hierin onderzoekt zij met haar team hoe populaire Europese verhalen, in hun literaire verbeelding en als wijdverspreide gedrukte teksten,  bijdroegen aan concepties van Europese identiteit.

Lieke is hoofd van de afdeling English Language and Culture van het departement Talen, Literatuur en Communicatie.

 

 


https://www.cambridge.org/core/books/religious-conversion-in-early-modern-english-drama/AD2D5F96A1233B06555281070354EB56

https://brill.com/view/title/15701