Graangewassen, zoals maïs, voorzien in het grootste deel van het voedsel in de wereld. Productie van deze gewassen wordt bedreigd door klimaatverandering, vooral door droogte. Ons project bestudeert hoe bepaalde cellen in maïswortels fysieke barrières gebruiken om de plant te helpen overleven in moeilijke bodemomstandigheden zoals droogte, bodemverdichting en aanwezigheid van parasitaire planten. We gebruiken geavanceerde methoden om deze barrières en hun genen te bestuderen, en te testen hoe deze de plantengroei tijdens droogte beïnvloeden. Door dit te begrijpen, kunnen we sterkere gewassen kweken die beter met droogte kunnen omgaan, wat helpt bij het waarborgen van voedselzekerheid.
Veel gewassen zoals tomaat hebben een cellaag in hun wortels die de wortel beschermt tegen droogte en overstroming. De onderzoekers zullen moleculair-genetische technieken gebruiken om te bestuderen hoe deze. laag aangelegd wordt. Deze kennis kan gebruikt worden voor het kweken van gewassen die beter bestand zijn tegen ongunstige omstandigheden.
De wereldwijde bevolkingsgroei vereist een enorme toename in de wereldvoedselproduktie. Daarom zullen voedselgewassen in hogere dichtheden moeten worden gekweekt en dit vereist een optimalisatie van de reactie van planten op die hoge dichtheden. Planten merken elkaar op door aanraking met hun bladeren. In dit project hebben we vastgesteld dat haren op het oppervlak van de bladeren nodig zijn voor de aanrakingsreactie. Deze bladharen brengen een golf van calcium op gang die van de punt van het blad naar de basis gaat. De planten reageren hierop door hun bladeren omhoog te bewegen waarmee ze hun concurrentiepositie versterken.
Understanding plant development and responses to the environment is key for improving crop yields and ensuring food and fuel for the future. In the face of environmental stresses, plant development changes in order for the plant to acclimate and survive these challenges. Abiotic stresses, such as drought, affect root development drastically and certain species have evolved adaptations that make them more tolerant. One of these adaptations is the exodermis, a water- and air-proofed cell layer in the root that protects it from drying and drowning. In this project we aim to investigate exodermis development and responses to drought using tomato (S. lycopersicum) as our model species.