Dr. Kila van der Starre

Promovendus
Moderne en hedendaagse literatuur
Universitair docent
Moderne Letterkunde
030 253 2680
k.a.vanderstarre@uu.nl

Dr. Kila van der Starre is gespecialiseerd in moderne en hedendaagse Nederlandstalige poëzie. Begin 2021 promoveerde ze met een NWO-beurs ('Promoties in de geesteswetenschappen') onder begeleiding van haar promotor prof. dr. Geert Buelens en copromotor dr. Laurens Ham op het proefschrift Poëzie buiten het boek. De circulatie en het gebruik van poëzie, dat als gratis e-boek online te raadplegen is. Van der Starre is geïnteresseerd in het geruik van poëzie in het alledaagse leven van mensen, poëzieonderwijs en de relatie tussen de drager van poëzie en de betekenis van poëzie.

In haar proefschrift richt Van der Starre zich onder andere op poëzie in de openbare ruimte (straatpoëzie), op social media (Instagrampoëzie), op het lichaam (poëzietatoeages), op gebruiksvoorwerpen (poëzieproducten van Plint), op de radio (Candlelightpoëzie) en rond bijzondere gebeurtenissen (poëzie in rouwadvertenties).

Vanaf 1 november 2023 is Van der Starre copromotor en dagelijkse begeleider in het promotieproject 'Nederlandstalige (online) leescultuur en jongeren' aan de Universiteit Utrecht. De promotor in dat project is prof. dr. Els Stronks en de andere copromotor is dr. Niels Kerssens. Het project vindt aansluiting bij het sectorplanthema ‘Talen en culturen’ en bij twee van de strategische thema’s van de UU, namelijk ‘Dynamics of Youth ‘ (vooral het subthema ‘Youth Education & Life Skills’) en ‘Institutions for Open Societies‘. Daarnaast zijn er aanknopingspunten met het onderzoeksproject ‘Platformisation of Education' (binnen de groep ‘Governing the Digital Society‘).

In 2023 is Van der Starre gevraagd om de voorzitter te zijn van de P.C. Hooftprijs 2024.

Van der Starre richt zich sinds haar verdediging op het onderzoeken van de geschiedenis van mondelinge literatuur in de verschillende Nederlandstalige gebieden in de wereld.

Van der Starre geeft les in de BA's Nederlandse Taal en Cultuur, Literatuurwetenschap, Taal- en Cultuurstudies en op University College, en is betrokken bij de MA Neerlandistiek, de MA Literatuur Vandaag en de RMA Nederlandse Literatuur en Cultuur.

Naast haar aanstelling aan de Universiteit Utrecht is Van der Starre freelance literatuurwetenschapper en neerlandicus. Klik hier voor meer informatie.

Foto door Annelies Verhelst.


dr. Kila van der Starre, Perdu, Amsterdam, februrari 2020. Foto: Annelies Verhelst.