J.M. (Jan) van Daal MSc

Promovendus
Kunstgeschiedenis
Kunstgeschiedenis
j.m.vandaal@uu.nl

Jan van Daal is promovendus bij de Universiteit Utrecht. Zijn BA's (Archeologie, Latijn) alsmede zijn MSc (Technical Art History) behaalde hij aan de Universiteit van Amsterdam. Als technisch kunsthistoricus ligt zijn focus bij de maakprocessen van cultureel erfgoed. Dit houdt in dat hij de verbinding zoekt tussen kunsthistorische en kunsttechnologische bronnen, historische reconstructies en natuurwetenschappelijke objectanalyse.

 

Hij is werkzaam binnen het ERC-gefinancierde project DURARE: Dynamics of the Durable: A History of Making Things Last in the Visual and Decorative Arts (Grant agreement ID: 852732), onder supervisie van dr. Marjolijn Bol. Jans individuele project binnen DURARE is een samensmelting van zijn achtergrond in Latijn, zijn materiële benadering van kunst en een passie voor pracht en praal. In de komende jaren zal hij diepgaand onderzoek verrichten naar het idee van duurzaamheid in de glansrijke kunst van de West-Europese middeleeuwen.

 

Dit betreft meer dan slechts materiële duurzaamheid. Jan is voornemens licht te werpen op het samenspel tussen kunstproductie, patronaat, wetgeving en esthetica. Kort gezegd is zijn ambitie om een synthetisch overzicht te bieden van continuïteit en verandering in houdingen tegenover duurzame glans, met het doel ons begrip van middeleeuwse kunst met een nieuwe – materiële – dimensie te verrijken.