Dr. J.C. (Johanna) de Grauw

Onderzoeker
Overkoepelende Disciplines
j.c.degrauw@uu.nl

Janny de Grauw is als Europees specialist veterinaire anaesthesiologie (Dipl ECVAA) betrokken bij meerdere projecten gericht op herkenning en behandeling van (ontstekingsgerelateerde) pijn bij paarden, en op de behandeling van kraakbeenletsels en artrose. Gezien haar promotie in 2010 op het gebied van moleculaire monitoring van gewrichtshomeostase heeft met name orthopedische problematiek haar bijzondere aandacht. Te denken valt hierbij aan onderzoek naar pijnveroorzakende stoffen die in een gewricht vrijkomen als gevolg van gewrichtsproblemen (artrose, trauma), en de mogelijke beinvloeding van het vrijkomen van deze stoffen met behulp van medicijnen.

Uitgevoerde projecten op dit gebied omvatten o.a. studies naar opioidreceptoren in het gewrichtskapsel (samen met dr. Thijs van Loon) en het vrijkomen van ontstekingsmediatoren en behandeling hiervan met NSAID's (zoals meloxicam en phenylbutazon) en opioiden (morfine). Het doel van dergelijke studies is om meer te weten te komen over gewrichtsproblemen en behandeling ervan bij paarden, maar de verworven kennis kan ook zeker relevant zijn voor onderzoek naar de behandeling van gewrichtsproblemen bij de mens (zogenaamd translationeel onderzoek). Voor dit laatste werkt Janny samen met o.a. de afdeling orthopedie van het UMC Utrecht met wie zij diverse projecten heeft uitgevoerd, en met het Laboratory for Translational Immunology van het WKZ. Tevens is er een actieve kennisuitwisseling met het University College Dublin (UCD; prof. dr. Pieter Brama).

Andere projecten op translationeel gebied omvatten o.a. het assisteren bij ontwerp en uitvoering van pre-klinische testen van een biomateriaal voor langdurige intra-articulaire afgifte van werkzame stoffen in gewrichten, de afname van gewrichtsvocht bij jonge opgroeiende dieren ten behoeve van onderzoek naar factoren die kraakbeenmetabolisme en herstel ondersteunen, en een vergelijkende studie naar kraakbeendikte en samenstelling bij uiteenlopende zoogdieren inclusief de mens. Goede pijnherkenning is essentieel voor goede pijnstilling, en afdoende pijnstilling is essentieel voor dierwelzijn, ook of vooral binnen de proefdierkunde. Janny heeft dan ook meegewerkt met Dr Riccardo Levato aan het verkrijgen van een beurs van ReumaNL voor de introductie van een testplatform ('mini-joint') waarin veelbelovende medicijnen voor artrose preklinisch getest kunnen worden zonder dat hier proefdieren aan te pas komen. Daarnaast heeft ze met Prof. Daniela Salvatori een beurs toegekend gekregen voor het doen van systematisch literatuuronderzoek naar de methoden van anesthesie en analgesie bij dieren die in preklinische studies voor humane artrose gebruikt worden. 

Op veterinair klinisch gebied heeft Janny o.a. in samenwerking met Research Drive BV te Norg en 13 participerende vooraanstaande paardenklinieken in Nederland een placebo-gecontrolleerde multicenter clinical trial gedaan naar de werking van een intra-articulaire injectie van hyaluronzuur + een corticosteroid vs. alleen een corticosteroid bij gewrichtskreupele paarden; deze publicatie haalde de top 10 van de meest gedownloade papers van EVJ in dat jaar.

Samen met collega Europees specialist veterinaire anaesthesiologie (Dipl ECVAA) Thijs van Loon is Janny momenteel betrokken bij projecten op het gebied van pijnherkenning bij veulens en ezels, het ontwikkelen van een scoringstool voor chronische pijn bij paarden en het implementeren van pijnscores (beide in samenwerking met de Royal Dick Veterinary School in Edinburgh) en een grote studie naar complicaties tijdens algehele anesthesie bij paarden.